بررسی شرایط روانی اجتماعی محیط کار و ارتباط آن با ابعاد ساختار سازمانی در کادر پرستاری بیمارستان های شهر اردبیل
Abstract
هدف: فاکتورهای روانی– اجتماعی محیط کار به عنوان یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در سلامتی است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین فاکتورهای روانی- اجتماعی و ساختار سازمانی در کادر پرستاری انجام گرفت.
روش اجرا : این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی در بین مدیران، مترونها، سرپرستاران، بخش های مختلف و کادر پرستاری در بیمارستان های اردبیل انجام گردید 490 نفر از دو بیمارستان دولتی و دو بیمارستان خصوصی به صورت خوشه ای و در ادامه هر بخش به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای مطالعه ابعاد روانی اجتماعی ، محتوای شغلی جهت بررسی ابعاد ساختار سازمانی از پرسشنامه رابینز استفاده گردید. داده های آماری در نرم افزار SPSS انجام شد.
یافته : مطالعه نشان داد که بعد آزادی تصمیم گیری با کسب امتیاز میانگین (7.63) 7/64 از میانگین امتیاز کل بالاتر ولی بقیه ابعاد فاکتورهای روانی- اجتماعی از میانگین امتیاز کل پایین تر هستند. پیچیدگی سازمانی بیمارستانها در حد متوسط، رسمیت سازمانی نسبتاً بالا و تمرکز سازمانی در حد متوسط می باشد. بر اساس آزمون آماریSpearmans Correlation، بعد نیازهای روانشناختی با بعد پیچیدگی، رسمیت و تمرکز سازمان همبستگی ضعیف و معکوس، بعد حمایت اجتماعی با بعد پیچیدگی سازمان همبستگی ضعیف و مستقیم و با بعد تمرکز سازمان همبستگی ضعیف و معکوس دارد. بعد نیازهای فیزیکی شغل با بعد پیچیدگی سازمان همبستگی ضعیف و معکوس با بعد تمرکز سازمان همبستگی ضعیف و مستقیم دارد. هرچند، ارتباط کلی خیلی ضعیفی بین فاکتورهای روانی– اجتماعی با ساختار سازمانی مشاهده گردید. .
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که شرایط روانی-اجتماعی کارکنان در محیط بیمارستانی تا حدودی تحت تأثیر ابعاد ساختاری سیستم کار بوده و اصلاح ساختار سیستم کار مبتنی بر تئوری سیستم های فنی-اجتماعی می تواند در بهبود شرایط روانی-اجتماعی کار موثر واقع گردد.