مطالعه خاصیت ضد میکروبی باکتری Bacillus megaterium جداسازی شده از عسل بر روی پاتوژن های انسانی و گیاهی
Abstract
امروزه مقاومت میکروبی یکی از مشکلات بزرگ در پزشکی است و پیدا کردن مواد آنتی میکروبیال جدید امری ضروری است. دسته ای از آنتی بیوتیک های که توسط میکروارگانیسم ها تولید می شوند، که بر روی دیواره سلولی باکتری ها اثر می کنند، این دسته از آنتی بیوتیک ها سهم عمده را در بازار را بخود اختصاص می دهند. یکی از تولید کننده های مواد ضد میکروبی باسیلوس ها هستند. باسیلوس مگاتریوم باسیل گرم مثبت، هوازی و تولید کننده اسپور می باشد و محیط زیست طبیعی آن دریا، رسوبات، عسل و ماهی می باشد. این باکتری توانایی تولید پروتئین های مختلف را دارد. برای مثال پنی سیلین آسیلاز برای تولید پنی سیلین و همچنین تولید انواع مختلف آمیلاز، قارچ کش ها و غیره توسط این باسیل تولید می شوند.
هدف:
در این مطالعه تولید آنتی میکروبیال از باسیلوس مگاتریوم جداسازی شده ازعسل غرب ایران مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار:
در ابتدا باسیلوس مگاتریوم در محیط کشت نوترینت براث کشت داده شد و در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 72 ساعت انکوبه شد، سپس با استفاده از سانتریفیوژ مایع رویی جداسازی شد. برای تعیین اثر ضد میکروبی از روش چاهک گذاری بر روی آگار انجام شد و تست MIC و MBC بر روی میکروارگانیسم های حساس به این ماده ضد میکروبی به منظور تعیین حداقل کشندگی آن انجام شد.
نتایج:
نتایج نشان داد که باسیلوس مگاتریوم توانایی تولید ماده ضد میکروبی دارد که بر علیه میکروارگانیسم های پاتوژن تاثیر دارد. این باکتری اثر ضد میکروبی بر علیه میکروارگانیسم های F. oxysporum, ، N. crassa و B. cinerea دارد و توانست تا غلظت mg/ml 5/12 برای میکروارگانیسم F. oxysporum، در غلظت mg/ml 50 برای N. crassa و در غلظت mg/ml 25 برای B. cinerea اثر ضد میکروبی داشته باشد.
نتیجه گیری:
بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که باسیلوس مگاتریوم جداسازی شده از عسل توانایی تولید ماده ضد قارچ را دارد.