عملکرد جنسی و ارتباط آن با سلامت عمومی زنان در دوران پس از زایمان، در مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز، 1394
Abstract
چکیده: مقدمه: روابط جنسی رضایت بخش از عوامل موثر در بقای خانواده و حفظ سلامت جامعه است. از آنجایی که اختلال در این رابطه به عنوان یک عامل نگران کننده در سلامتی افراد تلقی می شود لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت عملکرد جنسی و ارتباط آن با سلامت عمومی زنان در دوران پس از زایمان در افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز،1394 انجام گرفته است.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی 386 زن واقع در هفته 16-10 بعد از زایمان انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای و ابزار پژوهش پرسشنامه های فردی اجتماعی، شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) و سلامت عمومی(GHQ) بود. از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای تعیین ارتباط بین عملکرد جنسی و سلامت عمومی استفاده شد.
یافته ها : میانگین (انحراف معیار) نمره کل عملکرد جنسی3/24 (7/5) از محدوده نمره قابل کسب 36- 0 بود. میانگین (انحراف معیار) نمره کل سلامت عمومی6/24 (3/14) از محدوده نمره قابل کسب 84-0 بود. و نمره کمتر حاکی از سلامت عمومی بهتر بود. بین نمره کل عملکرد جنسی و نمره کل سلامت عمومی(78/0- =r و 001/0>p ) و تمام زیردامنه های آن (6/0- الی 4/0- = r) همبستگی معکوس و معنی داری مشاهده شد، لذا افراد با عملکرد جنسی بهتر از وضعیت سلامت عمومی مطلوبتر برخوردار بودند. متغیرهای عملکرد جنسی، درد حین مقاربت، تحصیلات همسر، خواسته بودن جنس نوزاد و نوع حاملگی، از پیشگویی کننده های سلامت عمومی بودند و توانستند6/ 63% از واریانس در نمره سلامت عمومی را پیشگویی کنند.
نتیجه گیری : عملکرد جنسی با سلامت عمومی زنان پس از زایمان ارتباط دارد. لذا برای ارتقا سلامت زنان، مراقبین بهداشتی از جمله ماماها باید در مراقبتهای پس از زایمان تلاش نمایند که اختلال عملکرد جنسی مادران، را به موقع شناسایی و درمان نمایند تا شاهد افت سلامت عمومی آنان نباشیم.