مقایسه کارایی روش های مختلف اندازه گیری نیترات و نیتریت در مواد غذایی
Abstract
: نیترات و نیتریت به عنوان نگهدارنده در بعضی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این به دلیل استفاده زیاد از کودهای ازته در بخش کشاورزی بسیاری از سبزیجات نیز حاوی مقادیر بالایی از نیترات هستند. مقدار بالای این یونها در مواد غذایی برای سلامتی مضر است.
هدف: در این کار پژوهشی کارایی روش های مختلف اندازه گیری نیترات و نیتریت در مواد غذایی با یک روش جدید پیشنهاد شده مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: به منظور بررسی روش های مختلف اندازه گیری نیترات و نیتریت در مواد غذایی، نمونه هایی از سوسیس، سیب زمینی و پیاز انتخاب شد و سپس مقادیر مختلف نیترات و نیتریت به نمونه ها اسپایک شد و با روشهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و مقادیر ریکاوری، و سایر پارامترهای معتبرسازی شامل دقت و صحت محاسبه شد .
یافته ها: نمودار کالیبراسیون برای روش جدید پیشنهاد شده در محدوده غلظتی 50000-35 نانوگرم بر میلی لیتر، با ضریب همبستگیR2=0.9997 خطی بود. LOD برابر 1/9 نانوگرم(نیترات) بر میلی لیتر و پارا مترهای صحت%2/3-%3/0 و دقت برابر 5/2-6/1 بود. برای روش استاندارد ISO منحنی کالیبراسیون در محدوده 3-5/0میکرو گرم بر میلی لیتر با ضریب هبستگی (R2=0.9966) خطی بود. LOD برای این روش 220نانو گرم(نیتریت) بر میلی لیتر و صحت% 6/9- 85/0 و تکرار پذیری%8/7 -%2 بود. و برای روش پیش تغلیظ با نانوذرات LOD برابر 68/1 نانوگرم بر میلی لیتر صحت 7/2-6/0 و دقت 5/3-27/1 محاسبه شد.
نتيجه گيری: با توجه به نتایج مربوط بـه معتبـر سـازي و ریکاوری بالا نسبت به سایر روش ها، روش جدید پیشنهادی می تواند برای اندازه گیری نیترات در برخی ازمواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. و برای اندازه گیری نیتریت در مواد غذایی، روش ایزو به دلیل آسانی و سریع و ارزان بودن نسب به سایر روش های بررسی شده یک روش مناسب برای اندازه گیری نیتریت می تواند باشد.