بررسی ارتباط مهارتهای زندگی و وضعیت مصرف سیگار در دانش آموزان پسر دوره اوّل متوسطه شهرستان ایلام در سال تحصیلی 95-96
Abstract
چکیده: زمینه و هدف: آموزش مهارت های زندگی یکی از روش های مقابله با موقعیت های تنش زا و رفتارهای پرخطر است لذا با توجه به اهمیت مهارت های زندگی در مواجهه با رفتارهای پرخطر از جمله مصرف سیگار، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین مهارتهای زندگی و وضعیت مصرف سیگار را در دانش آموزان پسر شهرستان ایلام انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد که بر روی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهرستان ایلام انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و از طریق آمار توصیفی (فراوانی و درصد و میانگین و انحراف معیار) و همچنین آمار تحلیلی (آزمون های آماری من ویتنی، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین سن نمونه آماری 58/13 سال، معدل 95/17 و میانگین سن شروع مصرف سیگار 27/11 بود. میانگین نمره ی آگاهی نسبت به مضرات سیگار 18/82 از 100، میانگین نمره ی نگرش نسبت به سیگار 6/32 از 100 و میانگین نمره ی انتظارات هنجاری 04/68 از 100 بود. کمترین نمره ی مهارت های زندگی مربوط به مهارت سازگاری با نمره ی 21/52 از 100 بود. نمره ی کل مهارت های زندگی 3/57 از 100 بود و نمره ی همه ی مهارت های زندگی بالاتر از متوسط بود. بین مهارت های زندگی و وضعیت مصرف سیگار رابطه ی معنی دار مشاهده شد (018/0 = p).
نتیجه گیری: مهارت های زندگی با وضعیت مصرف سیگار رابطه ی معنی دار داشت و نمره ی مهارت های زندگی در افراد غیرسیگاری بیشتر از افراد سیگاری بود لذا با توجه به سن پایین تجربه ی مصرف سیگار، تمرکز بر آموزش مهارت های زندگی به عنوان ابزاری جهت پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر از قبیل استعمال دخانیات می بایست از همان دوران ابتدایی مدرسه مورد تاکید قرار گیرد.