بررسی حضور رنگ تارترازین در نمونه های نبات موجود در بازار به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا HPLC))
Abstract
از آنجايي كـه زعفـران محصـولي گران قيمـت اسـت، بـه شيوه هاي گوناگون توسط افـراد سـود جو مـورد تقلـب قـرار مي گيرد. متاسفانه بسياري از واسطه ها يا فروشـندگان كـه بـه فكر استفاده از بازار پرفروش و پررونق زعفـران بـا توجـه بـه قيمت بالاي آن افتاده اند، گاهي ممكن است براي كم كردن هزينه هاي توليـد بـا اسـتفاده از مـواد آلـي همچون تارترازین دست به تقلب بزنند.
هدف: شناسايي و تعيين مقدار رنگ خوراکی مصنوعی تارترازین در فرآوردههاي نبات با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
روش کار و مواد: این بررسی از نوع مطالعه پايه-کاربردی می باشد. در این مطالعه تعداد 30 نمونه نبات از سوپر مارکت ها و قنادی های مختلف سطح شهر تبریز خریداری شد. جمع آوری نمونه ها در سال 1396 و 1397 به صورت تصادفی انجام گرفت و جهت آنالیز به آزمایشگاه کنترل مواد غذایی ارسال گردیدند. پس از استخراج رنگ موجود در نمونه ها، با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مورد شناسایی قرار گرفتند.
یافتهها: در این مطالعه بعد از آنالیز و تشخیص رنگ ها، از بین 30 نمونه مورد مطالعه، بر اساس استاندارد ملی ایران ( شماره 739، اصلاحیه شماره 2) بر خلاف قوانین سازمان غذا و داروی ایران 73 درصد نمونه ها حاوی تارترازین بودند.
نتیجهگیری: استفاده از روش HPLC برای کنترل و شناسایی مواد افزودنی میتواند راندمان جداسازی بیشتر نسبت به سایر روش های کروماتوگرافی داشته و با اطمینان بالا مورد استفاده قرار گیرد.
وجود تارترازین در نمونه های نبات به دلیل دریافت بیشتر این محصول در جامعه، نشان میدهد که سهم بیشتری در انتقال این رنگ در رژیم غذایی دارد که بر خلاف قوانین موجود در کشور در بیشتر مراکز تولید و عرضه مواد غذایی استفاده از تارترازین صورت می پذیرد.