بررسي آزمایشگاهي تغییر رنگ سه نوع دندان آکریلي پروتزهای دنداني متحرک در سه نوشیدني مختلف
Abstract
مقدمه: بهترین پروتزها، آنهایي هستند که حداکثر شباهت را به عضو از دست رفته داشته باشند. رنگ یکي از مهمترین عوامل موثر در زیبایي پروتز های دندانی است و مواد مورد استفاده در پروتزها باید ثبات رنگ مطلوب داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسي آزمایشگاهي تغییر رنگ سه نوع دندان آکریلي (ایوکولار ایتالیا، BStar ایران و BetaDent ایران) در سه نوشیدني مختلف طراحی و اجرا گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربي آزمایشگاهي از هر برند دندان آکریلی، 10 نمونه در هر کدام از محلول های چای، آب پرتقال، آب هویج طبیعي و آب مقطر(گروه کنترل)، به مدت یک هفته غوطه ور شدند. پا رامترهای رنگ قبل و بعد از غوطه ورسازی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازه گیری و مقدار تغییر رنگ محاسبه شد. مراحل فوق با تعداد نمونه مشابه برای بازه زماني 30 روز تکرار شد. داده های بدست آمده از مطالعه با استفاده از روش های آمار مناسب تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها : در مدت زمان 7روز، برند Ivoclar (1.78) کمترین و برند BStar(3.39) بیشترین تغییر رنگ را داشتند(P<0.05). در مدت زمان 30 روز، برند Ivoclar کمترین(3.03) و BetaDent (4.27) بیشترین میزان تغییر رنگ را داشتند(P<0.05). در مدت زمان 7 روز، به ترتیب آب هویج، آب پرتقال و چای، بیشترین و کمترین تغییر رنگ را ایجاد کردند. در مدت زمان 30 روز نیز آب هویج بیشترین تغییر رنگ را داشت(P<0.05)، اما تغییر رنگ آب پرتقال و چای یکسان بود(P>0.05).
نتیجه گیری: انواع نوشیدنی ها سبب تغییر رنگ با الگوی متفاوت در انواع دندانهای آکریلی می شوند. به طور کلی، برند Ivoclar تغییر رنگ کمتری نسبت به برند BStar و BetaDent داشت. در هفته اول، هر سه برند و در مدت 30 روز، برند Ivoclar و BStar تغییر رنگ قابل قبول از نظر بالینی داشتند.