بررسی اثر آنتی میکروبیال و سمیت سلولی گیاه Artemisia fragrans
Abstract
مقدمه: از جنس آرتمیزیا (آستراسه) (34 گونه) فعالیتهای بیولوژیکی مختلف مانند ضدسرطانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدمالاریا و... دیده شده است. این اثرات، به حضور کومارینها، فلاوونوئیدها و ترپنها نسبت داده می شوند.
اهداف: با توجه به اهمیت اثرات بیولوژیکی گزارش شده از گونه های دیگر، بررسی فعالیت ضد میکروبی و سمیت سلولی این گیاه منطقی به نظر می رسد.
روش کار: ابتدا اندامهای هوایی گیاه توسط دستگاه سوکسله با حلالهای ان-هگزان، کلروفرم و متانول عصاره گیری شدند. اثرات ضدمیکروبی علیه باکتریهای گرم مثبت و منفی و یک گونه قارچ به روش آگار دیسک دیفوزیون مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت مهاری (MIC) عصاره ها و فراکسیونهای قویترین عصاره، به روش میکروتیتر بررسی گردید. سپس اثرات آنتی پرولیفراتیو عصاره ها و فراکسیونهای قویترین عصاره، به روش MTT بررسی شده و ترکیبات آنها به روش GC-MS بدست آمد. در نهایت، سمیت سلولی به روش فلوسایتومتری بررسی گردید.
یافته ها: در بین عصاره ها و فراکسیونهای VLC، کلروفرم و فراکسیون 100% بیشترین اثر را روی همه گرم مثبتها و C. albicans داشتند.
یافته های سمیت سلولی نشان داد که عصاره کلروفرمی و فراکسیون های 100% ، 80% و 60% به ترتیب با IC50 های 76/8±1/538 ، 16/22±98/84، 17/4±90/71و 77/127±8/182µg/ml باعث مهار رشد سلولهای MCF-7 شدند. بجز فراکسیون60% که از طریق نکروز عمل می کند، 80% و 100% احتمالا غیر از نکروز و آپوپتوز می باشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج، عصاره کلروفرمی رشد سلولهای سرطانی را همانند گونه های میکروبی مهار می کند. نتایج سمیت سلولی نشان داد که عصاره کلروفرمی و فراکسیونهای 60%، 80% و 100% متابولیتهای ثانویه موثری دارند که باعث مهار سلولهای سرطانی می شوند و سمیت کمتری روی سلولهای نرمال دارند.
بین تمامی عصاره ها، عصاره کلروفرمی و فراکسیون 100% آن قویترین اثر ضدمیکروبی را روی باکتری های گرم مثبت و کاندیدا آلبیکنز از خود نشان داد.