بررسی میزان فعالیت و حضور مربیان بهداشت مدارس با میزان ارجاع در نظام سلامت و پوسیدگی دانش آموزان مقطع ابتدایی در مدارس شهر تبریز در سال 97
Abstract
مقدمه: رعایت بهداشت در محیط مدرسه میتواند موجب افزایش سلامت دانش آموزان و نیز معلمان و در کل جامعه گردیده و تضمین کننده ارتقاء سطح یادگیری و افزایش دانش گردد. در این میان معلمان و مراقبین بهداشت می توانند نقش مهمی را در بالا بردن سطح آگاهی و دانش و نیز الگوسازی برای رعایت ابعاد مختلف بهداشت ایفا نمایند. مراقبین بهداشت از طریق روش-های مختلفی می توانند این وظیفه مهم را به انجام برسانند. مراقبین بهداشت مدارس با آموزش-های لازم جهت شناخت مشکل می توانند نقش قابل توجهی در ارتقاء سلامت دهان و دندان دانش آموزان داشته باشند. از مهم ترین عوامل از دست رفتن دندان ها، پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه می باشد. یکی از شاخص های ارزیابی سلامت دهان و دندان بررسی میزان پوسیدگی دندان ها است و میتواند بیانگر وضعیت بهداشت دهان و دندان در افراد جامعه باشند.رایج ترین شاخص ارزیابی پوسیدگیDMFT می باشد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط سابقه آموزشی،دموگرافی وفعالیت های بهداشتی مربیان بهداشت و میزان پوسیدگی دندان های دانش آموزان ابتدایی است.
مواد و روش: این تحقیق از نوع توصیفی-مقطعی می باشد که روی 800 نفر از دانش آموزان ناحیه 1 آموزش و پرورش شهر تبریز که بطور تصادفی از 12 مدرسه مد نظر برای نمونه گیری انتخاب شدند، انجام می شود.ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه و چک لیست آماده شده از قبل می باشد و معاینات تحت نور طبیعی توسط سوند و آینه یکبار مصرف توسط یک نفر دانشجوی دندانپزشکی انجام می گیرد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون مجذور کای، T-test و ANOVA آنالیز می شوند.اطلاعات مربیان بهداشت بهنگام مراجعه به مدارس از طریق فرم از پیش آماده شده شامل اطلاعات،میزان تحصیلات،میزان حضور در مدرسه،جنسیت،سن،تعداد فرزند،شرکت در کلاسهای آموزشی و...پر خواهد شد.
یافته ها: بین میزان پوسیدگی دانش آموزان و میزان تحصیلات معلم های بهداشت، میزان شرکت در کلاس های آموزشی مرتبط با بهداشت، تحصیلات دانشگاهی مرتبط با بهداشت، میزان سابقه تدریس بهداشت در مدارس معلم های بهداشت و میزان ارجاع دانش آموزان به دانشکده دندانپزشکی ارتباط معناداری وجود دارد.(p<0.05)
بین میزان پوسیدگی دانش آموزان و سن، جنس ،تعداد فرزندان ارتباط معناداری مشاهده نشد. (p>0.05)
نتیجه گیری: همه دانش آموزان نیاز به آموزش رعایت بهداشت دهان و دندان را دارند و باید نظارت معلم های بهداشت بر رعایت بهداشت دهان و دندان افزایش یابد.