اثر مصرف جوانه عدس برالگوی ليپيدی، LDLکلسترول اکسيد شده و پاسخ گليسمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2دچار اضافه وزن و چاقی
Abstract
سابقه و هدف: مطالعات کلینیکی در مورد خواص سلامتی بخش جوانه عدس قبلا انجام نشده
است. مقدار نمایه گلیسمی غذاها نقش مهمی در مدیریت دیابت دارد. در این مطالعه تاثیرات
مصرف جوانه عدس بر روی الگوی لیپیدی، کلسترول LDLاکسید شده، شاخصهای گلیسمی
و آنتروپومتری مبتلایان به دیابت نوع دو دچار چاقی و اضافه وزن مورد سنجش قرار گرفته
است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت کارآزمائی بالینی یک سو کور بر روی 38بیمار مبتلا
به دیابت نوع دو (زنان و مردان 30-65ساله) انجام شد. افراد پس از همسان سازی از نظر
سن، جنس و نمایه توده بدن بصورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در
ابتدای مطالعه برای کلیه افراد پرسشنامه ویژگیهای عمومی تکمیل و اندازه گیریهای وزن و قد
انجام و نمونه های خونی جهت اندازه گیریهای بیوشیمیائی جمع آوری شد. افراد در گروه
مداخله روزانه 60گرم جوانه عدس مصرف می کردند. گروه کنترل نیز رژیم معمول خود را
ادامه دادند. در مدت 8هفته همه بیماران از داروهای مشابه استفاده میکردند. کلیه اندازه
گیریها مجددا در پایان مطالعه تکرار گردید. دانه های عدس 30ساعت درون آب قرار گرفت.
سپس روی دانه ها با پارچه نخی پوشانده شد، بعد از 24ساعت جوانه های عدس آماده
گردید. جوانه ها بسته بندی و برای بیماران ارسال شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار
SPSSانجام یافت. نرمال بودن داده ها با استفاده از تست Kolmogorov–Smirnovمورد
بررسی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از Independent-t-tes, Paired t-testو آنالیز
کواریانس استفاده شد. درصد تغییرات برای هر یک از متغیرها محاسبه شد. p>0/05از نظر
آماری معنی دار تلقی گردید
يافته ها: هیچ تفاوت معنی داری از لحاظ میانگین سن، جنس، نمایه توده بدن، دور کمر، دور
کمر به باسن، داروهای پائین آورنده فشار خون، تری گلیسرید، کلسترول تام، تری گلیسرید،
لیپوپروتئین با دانسیته بالا و پائین و LDLکلسترول اکسید شده دیده نشد. همچنین تفاوت
معنی داری بین قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، غلظت انسولین، مقاومت به انسولین و
حساسیت به انسولین در دو گروه در ابتدای مطالعه وجود نداشت. هموگلوبین گلیکوزیله، قند
خون ناشتا، مقاومت به انسولین، LDLکلسترول اکسید شده و تری گلیسرید در گروه جوانه
عدس نسبت به ابتدای مطالعه کاهش یافت اما در گروه کنترل هیچ تغییر معنی داری بعد از
8هفته مداخله دیده نشد. شاخص حساسیت به انسولین، لیپوپروتئین با دانسیته بالا و پائین
نسبت به ابتدای مطالعه در گروه جوانه عدس مطالعه افزایش یافت.
نتیجه گیری: یافته ها نشان میدهد که مصرف جوانه های عدس می تواند تاثیرات مثبتی بر
الگوی لیپیدی، شاخصهای آنتروپومتری و گلیسمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2که دچار
اضافه وزن وچاقی هستند داشته باشد