مقایسه اثر بروملین و ایبوپروفن در کنترل درد بعد از جراحی قرار دادن ایمپلنت دندانی
Abstract
سابقه و زمینه: امروزه ایمپلنت دندانی یکی از رایج ترین انتخاب های درمانی برای جایگزینی دندان های از دست رفته می باشد. حین جراحی ایمپلنت به دلیل فلپ و آماده سازی استخوان ، ایسکمی بافتی و التهاب حاد ایجاد می شود که این امر درد خفیف تا شدید به دنبال جراحی را در پی خواهد داشت .به طور معمول برای کنترل درد خفیف تا متوسط بعد از جراحی ایمپلنت از داروهای ضد التهاب غیر استروییدی (NSAIDs) استفاده می شود که ایبوپروفن به جهت داشتن حداقل ریسک مشکلات گوارشی انتخاب اول می باشد. استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروییدی به سبب تاثیر مهار کننده ی آنها می تواند تاثیر منفی بر استئواینتگریشن داشته باشد. که این امر ممکن است کاربرد وسیع این داروها در کنترل درد بعد از جراحی ایمپلنت را با چالش جدی مواجه نماید.داروی بروملین (Bromelain) حاوی ترکیبی از آنزیم های پروتئولیتیک است که از گیاه آناناس استخراج می شود.این دارو با بلاک کردن برادیکینین و تنطیم سنتز پروستاگلاندین دارای اثر ضد التهابی و ضد درد است. مطالعات بالینی نشان می دهند که بروملین در درمان بسیاری از بیماری ها کمک کننده است. با توجه به تناقض اخیر و نیز با توجه به اینکه مطالعه ای در خصوص اثرات ضد درد بروملین به دنبال جراحی قرار دادن ایمپلنت دندانی ( که امروزه جزو جراحی های متداول و رایج دهان می باشد) انجام نشده است ، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر برملین در کنترل درد بعد از جراحی ایمپلنت و مقایسه آن با داروی رایج مورد استفاده یعنی ایبوپروفن می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به صورت متقاطع و یکسویه کور در 40 بیمار که نیاز به قرار دادن ایمپلنت در ناحیه پرمولر فک بالا یا پایین داشتند، انجام شد.برای هر یک از بیماران که براساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند ، توسط یک جراح دهان و فک و صورت تحت بی حسی موضعی با لیدوکایین 2 درصد و اپی نفرین 80000/1 و طبق پروتکل استاندارد Two Stage ، ایمپلنت با قطر و طول مناسب (Daegu-Dentis-Korea ) در ناحیه بی دندانی گذاشته شد، پس از بستن Cover screw بافت لثه ای سوچور شد.بیماران به طور تصادفی به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند. برای گروه اول داروی ضد درد ایبوپروفن 400 (Ibuprofen400-Abidi-Iran-Tehran) هر 8 ساعت یک قرص خوراکی به مدت 5 روز تجویز شد. و بیمار در فواصل 1،3،6روز بعد از عمل برای کنترل و ارزیابی درد فراخوانده شده و میزان درد به روش VAS ارزیابی شد. برای گروه دوم داروی ضد درد بروملین 500 (Bromelain500-Parmoon Amin -Iran-Tehran) هر 8 ساعت یک قرص خوراکی به مدت 5 روز تجویز شد. و بیمار به طور مشابه در فواصل 1،3،6 روز بعد ار عمل فراخوانده شده و میزان درد به روش VAS ارزیابی گردید. برای Randomization از قرعه کشی استفاده شد.
یافته ها:
نتایج این مطالعه بیانگر این بود که بروملین کنترل درد مشابه ایبوپروفن به دنبال جراحی قرار دادن ایمپلنت دندانی نشان داد. این نتایج می تواند توجیه کننده ی علت در نظر گرفتن آناهیل بروملین به عنوان آلترناتیو داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی به دنبال جراحی ایمپلنت باشد.
نتیجه گیری:
نتایج نشان دادکه مصرف خوراکی داروی بروملین درمان موثری در کاهش درد بیماران به دنبال جراحی ایمپلنت بوده که این کاهش درد در مقایسه با افراد مصرف کننده ی ایبوپروفن معنی دار نیست.