بررسی آیات، روایات و نظر فقهاء دینی در مورد بهداشت دهان و دندان و درمان ضایعات ناحیه دهان- مطالعه مروری نظام مند
Abstract
متون اسلامی به روشنی نشان می دهد که یکی از موارد اشاره شده در متون دینی، طب پیشگیرانه است. در متون اسلامی مکرراً به ضرورت پیشگیري از وقوع بیماري ها اشاره شده است. با وجود توصیه های فراوان در متون اسلامی نسبت به بهداشت دهان و دندان، در کتب و مقالات علمی، هنوز هم از این دستورات به نحو موثری در جهت ارتقای بهداشت دهان و دندان بهره برداری نشده است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی آیات، روایات و نظر فقهاء دینی در مورد بهداشت دهان و دندان و درمان ضایعات ناحیه دهان طراحی و اجرا گردید.
مواد و روش ها :
این مطالعه در قالب مرورنظام مند انجام گرفت. ابتدا جستجوی مطالعات ، در پایگاه های داده ای PubMed و Scopus و Embase و Google scholar و Proquest و web of science وscience direct برای مقالات انگلیسی و پایگاه های Civilica و Google scholar و ISC و Noor و SID و Iran doc و دانش گستر برکت برای مطالعات فارسی انجام گرفت. سپس مقالات بر اساس ارزیابی نقادانه بررسی و انتخاب شدند. مقالات بدست آمده از جستجو از نظر عنوان، چکیده و تمام متن غربالگری و مطالعات با کیفیت پایین کنار گذاشته شد.
یافته ها :
پس از جستجو در بانکهای اطلاعاتی، 154 مقاله به دست آمد. بعد از مطالعه عنوان و خلاصه مقالات، و اعمال معيارهاي ورود و خروج، متن کامل 15 مقاله تهیه گردید و 4 مقاله از میان آنها انتخاب شد. نتایج مطالعات در قالب چهار گروه 1) تعداد دفعات مسواک زدن، 2) روش های مسواک زدن 3) فواید مسواک زدن 4) آثار، فواید و روش خلال دندان تقسیم بندی و ارایه شد.
نتیجه گیری:
توجه به آیات و روایات می تواند تأثیر مثبتی در سلامت دهان داشته باشد. در زمینه بهداشت دهان و دندان، دین اسلام بر پیشگیری تاکید کرده است و آن را بر درمان ارجحیت داده است. علم امروزه دندانپزشکی نیز بر اصل پیشگیری استوار است که همسو با تعالیم دینی است.