تاثیر مکیدن غیر مغذی بر بقای حجم باقی مانده گاواژ در نوزادان نارس: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده: مقدمه: با توجه به شایع بودن عدم تحمل تغذیه در نوزادان نارس، مطالعه ای با هدف بررسی تاثیر مکیدن غیرمغذی بربقای حجم باقی مانده گاواژ در آنها انجام گرفت.
مواد و روشها: در یک کارآزمایی بالینی تصادفی 86 نوزاد نارس با سن 32-28 هفته بارداری، با وزن هنگام تولد 1500-750 گرم بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان و بخش نوزادان یک مرکز آموزشي درماني و یک بیمارستان تامین اجتماعی انتخاب و با روش تصادفی ساده به دو گروه تغذیه غیرمغذی (گروه مداخله) یا بدون تغذیه غیرمغذی (گروه کنترل) تخصیص یافتند.برای نوزادان گروه اول، مکیدن غیرمغذی با پستانک حین گاواژ و به مدت 10دقیقه توسط پژوهشگر، روزی سه بار و به مدت 7 روز انجام گرفت. اما نوزادان گروه دوم ، طبق روتین بخش گاواژ شده و مکیدن غیرمغذی با پستانک را دریافت نکردند. در هر دو گروه، در طی روزهای مطالعه قبل از دادن تغذيه بعدی، حجم باقيمانده گاواژ توسط پژوهشگر ، اندازه گيري شد.
یافته ها: اختلاف معناداری از نظر آماری بین حجم باقیمانده گاواژ دو گروه کنترل و آزمون در نوزادان نارس دریافت کننده گاواژ شیر مادر وجود داشت.
مقایسه باقیمانده در دو گروه مداخله و کنترل نشان می دهد تفاوت آماری دز طی هفت روز و روزی سه بار میان دو گروه مداخله و کنترل موجود است(p=0/012 ) و نیز در روزهای مختلف این تفاوت آشکارتر می گردد(p=0/014 )
ولی میان دفعات تغذیه روزانه تفاوتی موجود نبوده است(p=0/140 ) بطوریکه حجم باقیمانده در گروه مداخله در طول روزهای متفاوت کمتر از گروه کنترل بوده است.