حمایت اجتماعی و سلامت روان در زنان با رفتارهای پرخطر جنسی درشهرتبریز، 96-1395
Abstract
چکیده: مقدمه: خشونت و تن فروشی از عوامل استرس زا در زنان با رفتارهای جنسی پرخطر می با شد و می-تواند یک بحران روحی و روانی را در این زنان ایجاد کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روان و پیشگویی کننده های فردی و اجتماعی آن در زنان با رفتارهای جنسی پرخطر مراجعه کننده به مراکز Drop in center در تبریز، ایران، در سال 1396انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی 149 نفر از زنان با رفتارهای جنسی پرخطر، مراجعه کننده به 3 مرکز Drop in center در تبریز ،ایران با نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده ها بوسیله پرسشنامه های مشخصات فردی و اجتماعی ، سلامت روان (-28 GHQ) و حمایت اجتماعی درک شده ( PRQ-part 85) جمع آوری شدند. از آزمون رگرسیون خطی چند متغیره برای تعیین پیشگویی-کننده های سلامت روان استفاده شد.
یافته: میانگین نمره (انحراف معیار ) سلامت روان 7/50 (0/18) از محدوده نمره قابل کسب 84-0 بود. بهترین وضعیت مربوط به مقیاس افسردگی )] 1/7) 5/10 [و بدترین وضعیت مربوط به مقیاس اختلال عملکرد اجتماعی ](5/4) 6/14[ بود. بین حمایت اجتماعی با سلامت روان و تمام زیر دامنه های آن همبستگی منفی معنی داری وجود داشت (r= - 0.55 to - 0.33 p<0.001,). بر اساس رگرسیون خطی چند متغیره، متغیرهای حمایت اجتماعی، مصرف مواد و خشونت همسر ارتباط آماری معنی دار با سلامت روان داشتند و توانستند4/35 درصد از واریانس سلامت روان در زنان را پیشگویی کنند
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهند که زنان با رفتارهای جنسی پرخطر در زمینه سلامت روان و ابعاد آن از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. علاوه بر این حمایت اجتماعی یک فاکتور مهم وتاثیر گذار بر سلامت روان این زنان می باشد، بنابراین ارتقای حمایت اجتماعی برای بهبود سلامت روان و توانمند سازی این زنان لازم است تا آنها کمتر به ارتباطات جنسی غیر ایمن روی آورند و از گسترش ایدز و عفونت در جامعه یشگیری شود.