بررسی میزان آمادگی دفاع غذایی واحد های صنعتی تولید لبنیات خراسان رضوی از دیدگاه مدیریتی، نیروی انسانی، تاسیسات و عملیات با استفاده از چک لیست ارزیابی میزان آمادگی دفاع غذایی FDAدر سال 1397
Abstract
مقدمه: در جهان امروز، "اعتقاد بر اين است که استفاده از عوامل میکروبي و سموم بیولوژيکي برای
سلامت انسان مضر است. صنايع غذايي يک هدف نرم و به طور بالقوه آسیب پذير به آلودگي
عمدی است. واحدهای تولیدی صنايع لبني نمونه خوبي هستند. هدف از اين مطالعه تعیین سطح
آمادگي دفاع غذايي واحدهای تولید لبني با استفاده از چک لیست ارزيابي دفاع غذايي FDAبود.
مواد و روش کار: در اين مطالعه توصیفي مقطعي، نسخه فارسي چک لیست با استفاده از روش
ترجمه بريسلین تهیه و برای روايي صوری و محتوا توسط پانل خبرگان ارزيابي شد. شاخص روايي
محتوا ( )CVIو نسبت روايي محتوا ( )CVRهمه موارد محاسبه شد. پس از بومي سازی چک
لیست، 39تولید کننده لبنیات وارد مطالعه شدند. تحلیلهای آماری مطالعه حاضر با استفاده از
نرم افزار SPSSنسخه 16صورت گرفت.
یافته ها: پس از اصلاح چک لیست بر مبنای ارزيابي روايي و بومي سازی، تعداد گويه ها از 34به
31کاهش يافت. میزان آمادگي دفاع غذايي در تولید کنندگان لبني از نظر مديريت، عنصر انساني،
تاسیسات و عملیات به ترتیب ٪67.7 ٪45.5 ،٪38.3و ٪92.1بود. تنها آيتم در چک لیست که
در تمام واحدهای ارزيابي مشاهده شد وجود يک طرح ارزيابي اولیه برای کفايت روش های امنیتي
مواد غذايي جهت جلوگیری از آلودگي عمدی بود.
نتیجه گیری: کشورهای توسعه يافته از سالیان قبل بحث سنجش میزان آمادگي دفاع غذايي
واحدهای تولید مواد غذايي و آب آشامیدني را شروع کرده اند و برنامه ريزی های لازم جهت
افزايش میزان آمادگي دفاع غذايي اين واحدها و آگاهي مسئولان در اين زمینه را شروع کرده اند.2
نتايج اين مطالعه نشان داد که آمادگي دفاع غذايي تولید کنندگان لبنیات خراسان رضوی در
مقیاس بزرگ از سطح پايین برخوردار است. از اين رو، مطالعات بیشتری برای تعیین علل اين موارد
لازم است و اقداماتي برای افزايش سطح آمادگي دفاع غذايي لازم مي باشد.