ارزیابی تاثیر سدیم سلنیت و ویتامین E در وابستگی ناشی از مورفین در موش سوری
Abstract
مقدمه : نقش احتمالی استرس اکسیداتیو در وابستگی ناشی از مورفین، حاکی از این است که داروهای آنتی اکسیدانی که استرس اکسیداتیو را سرکوب می کنند ممکن است در پیشگیری از وابستگی ناشی از مورفین مفید باشند.
هدف : هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات سدیم سلنیت و ویتامین E در پیشگیری از وابستگی ناشی از مورفین در موش سوری بود.
روش کار: 10 گروه 9تایی از موش های سوری نر در محدوده وزنی 20 تا30 گرم به طور تصادفی، انتخاب شده و رژیم های دارویی زیر را به صورت یک بار در روز به مدت 6 روز دریافت نمودند درضمن دو روز اول موش ها فقط دارو دریافت می کردند و 4روز بعدی دارو به همراه مورفین تزریق می شد. گروه های درمانی شامل موارد ذیل بود :
1) Saline (10 ml/kg,i.p.) + Saline (10 ml/kg,i.p.)
2) Morphine(50 mg/kg,i.p.) + Saline (10 ml/kg,i.p.)
3) Morphine(50 mg/kg,i.p.)+ Sodium selenite (0.25,0.5,1 mg /kg,i.p.)
4) Morphine (50 mg/kg,i.p.)+ Vitamin E ( 20,40,60 IU/kg,ip.)
(به عنوان حامل ویتامین E 10 ml/kg,i.p.)()Almondoil + Morphine(50 mg/kg,i.p.) (5
6) Morphine(50 mg/kg,i.p.)+ Sodium selenite (0.25 mg/kg,i.p.)+ Vitamin E (20IU/kg,i.p.)
بعد از تجویز دوزهای مخلتفی از داروهای سدیم سلنیت و ویتامین E در روز ششم، 2 ساعت بعد از آخرین دوز مورفین در گروه های مورد مطالعه، نالوکسان ,i.p.) 4mg/kg) در گروه های مختلف تزریق شده و علائم قطع مصرف (پریدن و ایستادن روی دوپا) مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که تجویز توام سدیم سلنیت و ویتامین E (در دوزهای پایین) وابستگی به مورفین را به طور معنی داری کاهش می دهد (p<0.05).
نتیجه گیری : ویتامین E و سدیم سلنیت با دوز های به کار رفته در این مطالعه اثری بر وابستگی نداشتند، اما دوز توام آن ها (در دوز های پایین) موجب کاهش وابستگی به مورفین شد و اثر سینرژیستی دارند.