بررسی میزان شیوع مسمومیت مزمن و حاد با وارفارین در بیمارستان سینای تبریز از سال 1392 تا 1396
Abstract
وارفارین داروی ضد انعقادی است که با مهار چرخه ویتامین K اثر خود را می گذارد و با داروهای بسیاری به سبب داشتن پروتئین بایندیگ بالا و واکنش با آنزیم های مسیر متابولیز تداخل دارد . اثر ضد انعقادی وارفارین در طی 36 -48 ساعت شروع می شود و بیشتر در بیماری های قلبی و تشکیل لخته تجویز می گردد . مسمومیت با وارفارین و بروز خونریزی به خاطر پنجره درمانی باریک بسیار محتمل است . اثر گذاری وارفارین و همچنین بروز سمیت آن با اندازه گیری PT و INR قابل بررسی است .
هدف:
بررسی میزان شیوع مسمومیت مزمن و حاد با وارفارین در بیمارستان سینای تبریز از سال 1392 تا 1396 بود .
روش کار:
در اين مطالعه ،اطلاعات 144 بیمار که دچار مسمومیت با وارفارین شده بودند از روی پرونده بیماران و با استفاده از يك پرسشنامه جمع آوری گردید و به روش Chi-square و تست رگرسیون در برنامه SPSS مورد بررسي قرار گرفت.
نتایج:
بیماران مورد مطالعه اکثرا محدوده سنی 80 -60 سال داشتند و در مرکز شهر زندگی می کردند که اکثرا افرادی بدون آگاهی نسبت به بیماری و عوارض جانبی داروی مورد مصرفیشان بودند. عمدتا علت بروز مسمومیت در بیماران مصرف کننده مزمن وارفارین تصادفی بود. اکیموز بیشترین عارضه ای بود که گزارش شده بود . NSAID و SSRI بیشترین داروهای مصرفی متداخل با وارفارین بودند.
نتیجه گیری:
از آنجایی که اکثر بیماران افراد مسن بودند ، تجویز دارو در این افراد باید با احتیاط صورت گیرد و باید این افراد دائم توسط خانواده و یا کادر درمان تحت نظر باشند و همچنین از آنجایی که غالب بیماران در مورد بیماریشان و عوارض جانبی دارو هایشان ناآگاه هستند لازم است داروسازان ، پزشکان و کادر درمان در راستای آگاهی بخشی به بیمار و خانواده آنها تلاش مضاعفی داشته باشند .