طراحی و ساخت محافظ سیلیکونی نانو بیسموت جهت بکارگیری در آزمون های سی تی اسکن قفسه سینه
Abstract
در این مطالعه به بررسی کارایی محافظ های سیلیکونی نانو اکسید بیسموت ساخته شده، جهت کاهش مقادیر دز دریافتی پستانها در آزمون سی تی اسکن قفسه سینه پرداخته¬ایم.
روش کار: نانو ذرات اکسید بیسموت در آزمایشگاه شیمی با روش محقق تهیه و سنتز شد. برای ارزیابی خصوصیات نانو ذرات ساخته شده از آزمون های SEM,TEM,XRD,DLS استفاده شد. سپس محافظ های نانو اکسید بیسموت با نسبت های 10% و 15% در ماتریس سیلیکونی با ضخامت های 5/0 و 1 میلیمتر طراحی و ساخته شد. دزیمتری توسط دزیمترهای ترمولومینسانس در لایه های پوست و چهارم پستان های بزرگ و نرمال فانتوم قفسه سینه در حالت با و بدون محافظ پرتوی در آزمون سی تی اسکن قفسه سینهانجام شد. همچنین دزیمتری با فانتوم PMMA نیز انجام گرفت. ارزیابی کیفیت تصاویر سی تی اسکن با محاسبه سیگنال و نویز انجام شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 16 با آزمونt-testصورت پذیرفت.
یافته ها: استفادهازمحافظ¬های نانو اکسید بیسموتیحاوی 10 و 15 درصد نانو اکسید بیسموت با ضخامت¬ نیم میلیمتر در آزمون¬ سی تی اسکن در فانتوم قفسه سینه،باعثکاهشمیزاندز پستان به ترتیب بهمیزان9 و 15 درصددر لایه پوست، 8 و 14 درصد در لایه چهارمشد. همچنین افزایش ضخامت محافظ به 1 میلیمتر حاوی 10 و 15 درصد نانو اکسید بیسموت، دز پستان را در لایه پوست به ترتیب 18 و 24 درصد و 16 و 22 درصد در لایه چهارم کاهش داد.
میزان کاهش دز با استفاده از محافظ های نانو اکسید بیسموت 10% در ضخامت های نیم و 1 میلی متر در فانتوم PMMA نیز کاهش 7 و 14 درصدی را نشان داد.
مقدار افزایش نویز تصویر با استفاده از محافظ 10% با ضخامت یک میلیمتر نسبت به حالت بدون محافظ پرتویی نانو اکسید بیسموت در ناحیه پستان ها حدود 10% بود.همچنین افزایش میزان نویز تصویر با استفاده از محافظ 15% با ضخامت یک میلیمتر نسبت به حالت بدون محافظ پرتویی نانو اکسید بیسموت در ناحیه پستان حدود 18% بود.