بررسی تاثیر مشاوره اطلاعاتی بر تصمیم گیری نحوه وضعحمل زنان نخست زای مراجعهکننده به مراکز بهداشتی شهر تبریز
Abstract
مقدمه: میزان زایمان سزارین در ایران چهار برابر بیشتر از استاندارد تعریف شده توسط سازمان بهداشت جهانی است.
هدف: مشاوره اطلاعاتی روشی برای ارایه اطلاعات با کیفیت و کمک به تصمیمگیری مبتنی بر شواهد است. اين تحقيق به منظور تعيين تاثير مشاوره اطلاعاتی بر تصميم گيری نحوه وضع حمل زنان نخستزای مراجعهکننده به مراکز بهداشتی شهر تبریز انجام شده است.
روش کار و مواد: اين مطالعه، یک کارآزمایی باليني قبل و بعد بود که 120 خانم باردار در هفته 28 بارداري بدون اندیکاسیون سزارين، وارد مطالعه شدند. مزایا و معایب زایمان در جلسات آموزشی و بسته های اطلاعاتی ارائه شد. نوع زایمان ترجیحی زنان با استفاده از پرسشنامه بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون t تجزيه و تحليل شدند.
یافتهها: یافته ها نشان داد که شاخص های اصلی تعیین نوع زایمان، از جمله آگاهی از نحوه زایمان، تصمیم گیری برای نوع زایمان و آشنایی با مخاطرات و شیوه های وضع حمل، و خودکارآمدی به طور معنی داری با مداخله آموزشی و مشاوره بهبود یافتند )01/0(p<. در مرحله قبل از مداخله، 7/66 درصد زنان زایمان طبیعی و 3/33 درصد سزارین را انتخاب کردند. پس از مداخله با افزایش قابل توجهی در انتخاب زایمان طبیعی، 4/78 درصد برای زایمان طبیعی و 3/15 درصد سزارین را به عنوان گزینه مناسب خود اعلام کردند.
نتایج پیگیری بعد از مداخله آموزشی نشان داد که 2/44 درصد از شرکتکنندگان در این مطالعه زایمان طبیعی انجام دادند. پس از بررسی مشخص شد که تشویق پزشکان به سزارین عامل اصلی و اولیه افزایش سزارین بود.
نتیجه گیری: طراحی و پیاده سازی برنامه های آموزشی و مشاوره اطلاعات می تواند تأثیر زیادی در تشویق مادران به تغییر الگوهای تصمیم گیری و نوع تصمیم برای زایمان طبیعی و کاهش سزارین داشته باشد، اما در عمل برخی از عوامل به ویژه توصیه های دائمی و تشویق پزشکان به سزارین به عنوان یک زایمان مناسب، نقش این مداخلات را تضعیف می کند.