غربالگری آنزیم های سلولاز و گلوتامیناز تولید شده توسط باکتری های نمک دوست مناطق مرکزی ایران
Abstract
باکتری های نمک دوست در طیف گسترده ای از غلظت نمک رشد می کنند. کوشنر باکتری های نمک دوست به سه گروه باکتری های تحمل کننده نمک ، باکتری های نمک دوست معتدل و باکتری های نمک دوست افراطی تقسیم بندی کرد. باکتری های نمک دوست توانایی تولید آنزیم های هیدرولایتیک را دارند که در صنعت ارزشمند هستند. از جمله آنزیم های هیدرولایتیک سلولاز و گلوتامیناز هستند که در صنایع مختلف و داروسازی اهمیت زیادی دارند.
هدف:
هدف اول از این پژوهش جداسازی باکتری های نمک دوست تولید کننده آنزیم های سلولاز و گلوتامیناز از خاکهای نمکی مرکز ایران است و هدف دوم بهینه سازی فعالیت کاتالیتیکی و پایداری آنزیم ها در دما و pH های مختلف می باشد.
مواد و روش کار:
ابتدا باکتری های نمکدوست جداسازی شده از خاکهای نمکی مرکز ایران برای تولید آنزیم های سلولاز و گلوتامیناز در محیط نمکی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس بهترین فعالیت و پایداری آنزیم های تولید شده در pH و دماهای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج:
باکتری ها توانایی تولید آنزیم های هیدرولایتیک را داشتند که باکتری های نمک دوست تولید کننده آنزیم های سلولاز و گلوتامیناز متعلق به جنس Bacillus بودند. همچنین نتایج بررسی آنزیم سلولاز از باکتری مورد نظر نشان داد بهترین فعالیت آنزیمی آن در pH 8 و بهترین دما در 40 درجه سانتی گراد بود و بهترین پایداری در pH 8 و دمای 60 درجه سانتی گراد بود. بهترین pH برای فعالیت کاتالیتیکی آنزیم گلوتامیناز 8 و دمای 50 درجه سانتی گراد بود و بهترین پایداری در pH 8 و دمای 60 درجه سانتی گراد بود.
نتیجه گیری:
باکتری های مورد نظر توانایی تولید آنزیم های هیدرولایتیک را دارند و می توانند منبع تولید آنزیم های هیدرولایتیک برای کارهای پژوهشی آینده باشند.