مطالعه وضعیت مصرف فراورده های دارویی توسط افراد مسن در سال 96-95
Abstract
مقدمه: افراد مسن مستعد ابتلا به بسیاری از بیماریهای حاد و مزمن مرتبط با سن هستند. بررسی الگوی مصرف دارو در این گروه بسیار مهم است و مسئله قابل توجهی در سیاست نظام بهداشتی عمومی است. دارودرمانی در سالمندان نیاز به درک درستی از تغییرات وابسته به سن در عملکرد و ترکیب بدن دارد. این مسئله وابسته به فارماکوکینتیک ( جذب- توزیع- متابولیسم و دفع) و فارماکودینامیک دارو ( اثرات فیزیولوژیکی دارو) است که هر دو تحت تاثیر سن هستند. از همین رو استفاده همزمان از داروهای مختلف در این افراد، بیشتر در معرض تداخل بین آنهاست.
هدف: هدف این پایاننامه مطالعه وضعیت حاضر مصرف فراوردههای دارویی توسط افراد مسن در راستای جلوگیری از بروز عوارضات مصرف نابجای داروها توسط این گروه از افراد جامعه میباشد. در این راستا نگرشی نیز به نقش راهنمایی های دارویی توسط داروسازان و پزشکان جهت موفقیت درمان در این گروه شده است.
روش کار: این یک مطالعه مقطعی است که با استفاده از یک پرسشنامه انجام گرفت که در ابتدا مورد تایید قرار گرفته بود. پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک بیماران و حاوی سوالاتی در مورد تاریخچه بیماری، مصرف روزانه داروها، از جمله داروهای OTC است که بر روی 150 بیمار انتخاب شده از داروخانه های تبریز انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تقریبا بیشتر از 95 درصد افراد شرکت کننده در مطالعه از امکان تداخل داروهای مصرفی خود با یکدیگر و همچنین تداخل داروهای مصرفی با غذا اظهار بیاطلاعی مینمودند. تقریبا نزدیک به نیمی از افراد شرکت کننده بروشور نحوه مصرف داروهایشان را مطالعه نمی کردند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه وجود مشکل نه تنها در کشور ما بلکه سایر کشورها را نشان داد و نیازمندی به آموزشهای عمومی برای افراد مسن در رابطه با مصرف چندین دارو را ضروری نشان داد. توصیههای داروسازان و پزشکان و البته رسانههای عمومی در این رابطه بسیار مهم بوده و مصرف این گروه از جامعه و البته کاهش هزینههای مصرفی برای رفع عوارض حاصله از مشکل را مطرح نمود.