تاثیر آموزش حضوری ومبتنی بر پیام کوتاه چندرسانه ای بر خودمراقبتی و شاخص های قندخون بیماران مبتلا به دیابت تحت درمان با انسولین
Abstract
چکیده: مقدمه: با توجه به پیشرفت های تکنولوژی امروزی آموزش های چندرسانه ای یکی از راهبردهای موثر آموزشی محسوب می شود، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دو نوع آموزش حضوری و مبتنی بر پیام کوتاه چندرسانه ای بر خودمراقبتی و شاخص های قندخون بیماران مبتلا به دیابت می باشد.
روش کار: در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی نمونه در دسترس به حجم ۶۶ نفر از بیماران مبتلا به دیابت تحت درمان با انسولین مراجعه کننده به بیمارستان سینا تبریز انتخاب و به دو گروه تصادفی تخصیص یافتند. ابزار جمع آوری شامل پرسشنامه ی خودمراقبتی توبرت، مقدار قندخون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و اندازه¬گیری هفتگی قندخون ناشتا بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با آزمون های آماری در محیط نرم افزار spss13 انجام گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد بعد از آموزش در هر دو گروه آموزش حضوری و مبتنی بر پیام کوتاه چند رسانه ای در محیط تلگرام میانگین نمرات خودمراقبتی از نظر آماری بطور معنی دار افزایش یافته است(۰۰۱/0>p). در هر دو گروه مقادیر قندخون ناشتای هفتگی کاهش آماری داشت(۰۰۱/0>p). اما تفاوت معنی داری بین دو روش مبتنی بر پیام کوتاه چندرسانه ای و آموزش حضوری مشاهده نشد (۰/۲۴۱ = p).
بحث و نتیجه گیری: آموزش مبتني بر پیام کوتاه چندرسانه ای همانند آموزش حضوری خودمراقبتي را در بيماران مبتلا به ديابت بهبود بخشید. با توجه به معایب آموزش حضوری، از این روش آموزشی جدید می توان برای تسهیل فرایند آموزش بیماران در مواقعی که برگزاری کلاس های حضوری مقدور نیست، استفاده کرد.