بررسی فیتوشیمیایی گل های گیاه Humulus lupulus بومی سازی شده
Abstract
مقدمه: گیاه رازک از خانواده شاهدانه و بومی اروپا، خاورمیانه و آسیای شرقی می باشد. ترکیبات شیمیایی رازک به طور کلی شامل ۴ دسته اصلی رزین ها، اسیدهای تلخ و اسانس ( ترپنوئیدها ) و پلی فنول ها هستند.
هدف: بررسی ترکیبات شیمیایی گل های گیاه Humulus lupulus بومی سازی شده است.
روش کار: عصاره گیری با روش ماسراسیون و با استفاده از حلال های اتر نفت، دی کلرومتان و متانول انجام گرفت. عصاره متانولی به روش استخراج حلال به حلال توسط n- بوتانول و اتیل استات فراکسیونه شد و فراکسیون n- بوتانولی عصاره ی متانولی خشک با استفاده از کارتریج (C18)Sep-Pak و با نسبت های افزایش یابنده مخلوط های متانول: آب فراکسیونه شد. جداسازی و خالص سازی ترکیبات فراکسیون ها به کمک HPLC پره پراتیو با فاز معکوس، منجر به جداسازی ۲ ترکیب شد. تعیین ساختار ترکیبات با استفاده از روش اسپکتروسکوپیNMR 1H,13C- و طیف های On-Line UV صورت گرفت. علاوه بر این اسانس گیاه وحشی و بومی سازی شده به روش تقطیر با آب در دستگاه کلونجر حاصل تهیه شد. محتوای اسانس به وسیله ی GC-MS تعیین گردید. نهایتاً خواص آنتی اکسیدانی عصاره متانولی و اسانس با روش DPPH اندازه گیری شد.
یافته ها: بررسی عصاره ی متانولی رازک 2 ترکیب با ساختار فلاونوییدی دی گلیکوزیله به نام های ( Kaempferol-Beta-Glucoside-4'-O-Rhamnosyl-7-O ) و ( 3,7-Dirhamnosyl- Kaempferol) جداسازی گردید. آنالیز اسانس گونه اهلی شده (۵۷) و جنگلی (۴۶) ترکیب را شناسایی کرد.
عصاره ی متانولی فعالیت آنتی اکسیدانی باug/mL62/93 RC50= نشان داد .
نتیجه گیری: بررسی فیتوشیمیایی گیاه H. lupulus بومی سازی شده حضور ترکیبات فلاونوییدی را به اثبات رساند، احتمالاً فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی مربوط به این ترکیبات می باشد. در اسانس گونه اهلی شده و جنگلی نیز بیشترین ترکیبات به ترتیب سزکویی ترپن های اکسیژنه (بتا بیزوبولول) و سزکویی ترپن های هیدروکربنه (بتا کاریوفیلن) می باشند.