تهیه پماد حاوی عصاره ریشه شنگار Alkanna tinctoria و بررسی اثر ان در بیماران مبتلا به زخم بستر
Abstract
زخم های فشاری به طور معمول در دو هفته ابتدایی بستری شدن بیمار رخ میدهند و به مرور پیشرفت می کنند. در این نوع زخم ها با ریزش پوست، باکتری ها در بافت های مرده تجمع می یابند. با نکروز بیشتر که ناشی از فشار است، عفونت به ساختمان های عمیق تر گسترش می یابد. گیاه شنگار به دلیل اثرات ضد التهابی، ،آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی می تواند در ترمیم زخم مؤثر واقع شود.
هدف:
بررسی امکان استفاده از عصاره گیاه شنگار در درمان زخم های فشاری
مواد و روش ها:
در این مطالعه، طی بازه ی یکساله ی شهریور 96 تا شهریور 97 ، 60 بیمار در بیمارستان سینا وارد مطالعه شدند. بیماران با توجه به دارا بودن شرایط و به نسبت تقریبا مساوی، در دو دسته کنترل و درمان با داروی موضعی ساخته شده از عصاره شنگار تقسیم گردیدند. پیگیری مستمر از طریق أخذ شرح حال و معاینه بالینی انجام شد. نتایج حاصل با آزمون ناپارامتریMann whitney مورد آنالیز قرار گرفت.
نتایج:
این پژوهش بر روی 36 نفر مرد و 24 نفر زن انجام پذیرفت.افراد تحت درمان با فرمولاسیون تهیه شده نسبت به گروه کنترل ، پاسخ درمانی بهتر در مدت زمان کمتر داشتند.
بحث:
در یک گروه 30 نفره بیماران تحت درمان با فرمولاسیون تهیه شده بودند، در گروه 30 نفره دیگر بیماران ،درمان رایج بیمارستان سینا را دریافت کردند.
در انتها در گروه های کنترل و درمان به ترتیب 26.7% ، 60% بیماران بهبودی کامل داشتند.همچنین مدت زمان بهبودی با فرمولاسیون تهیه شده کاهش یافت.(به ترتیب کنترل و درمان 16.13 روز ،7.07 روز) . این تفاوت ها از نظر آماری معنادار بود و نشان داد که کارایی فرمولاسیون تهیه شده در مقایسه با روش های رایج(سرم تراپی،موپیروسین،کامفیل،فنی توئین،تشک مواج) ، بیشتر می باشد.