بررسی ارتباط الگوی غذایی دریافتی با سطوح سرمی بالانس پراکسیدان آنتی اکسیدان (PAB)، فراسنج های لیپیدی و خطر ابتلا به CAD؛ مطالعه کوهورت MASHAD study
Abstract
بیماری عروق کرونر (CAD) شایع ترین نوع بیماری قلبی است که در آن رگ های اصلی که خون و اکسیژن و مواد مغذی را به قلب می رسانند دچار گرفتگی می شوند و با عدم خونرسانی و تامین اکسیژن کافی به قلب، سکته و حتی مرگ رخ می دهد. رژیم غذایی سالم می تواند خطر بیماري قلبی عروقی و عوامل خطر ابتلا به آن همچون قندخون و فشار خون را کاهش دهد. علاوه بر رژیم غذایی افراد در دهه اخیر عوامل خطر نوینی همچون استرس اکسیداتیو و ارتباط آن با بروز بیماری های قلبی عروقی بررسی شده اند.
روش کار و مواد: مطالعه حاضر به عنوان بخشی از مطالعه کوهورت مشهد به بررسی برخی عوامل خطر مرتبط با بیماری CAD از جمله الگوهای غذایی افراد شرکت کننده و عوامل خطر بیوشیمیایی همچون PAB سرم با بروز بیماری CAD پرداخته است. در این مطالعه 9704 فرد داوطلب در سال 2010 شرکت نموده اند و الگوی غذایی افراد با استفاده از روش تحلیل عاملی داده های مربوط به بسامد خوراک 65 قلم غذائی تعیین گشته است و از روش رنگ سنجی PAB جهت تعیین تعادل آنتی اکسیدان ها و پراکسیدان های سرم استفاده گشته است. بروز بیماری CAD بعد از گذشت زمان تقریبی 10 سال به صورت کوهورت با 3 مرحله پیگیری با فاصله 5/2 سال و تشخیص قطعی بیماری توسط پزشک متخصص تعیین گشته است. همچنین نقش پیش بینی کننده دو عامل PAB سرم و الگوی غذایی با بروز بیماری CAD با آنالیز بقا سنجیده گشته است.
یافته ها: در این مطالعه ابتدا 1436 فرد که در پیگیری پاسخگو نبودند از جمعیت اولیه حذف و 9704 فرد که داده های آنها تکمیل بود به عنوان شرکت کننده در نظر گرفته شدند. از میان 9704 شرکت کننده تعداد 235 نفر CAD در آنها بروز نمود. در جمعیت کل پنج الگوی غذایی متعادل، غربی، سالم، سنتی و کربوهیدرات یافت شد که الگوهای متعادل و غربی دو الگوی غالب در نظر گرفته شد. همچنین میانگین PAB سرم در افراد مبتلا به CAD به طور معنی داری بالاتر یافت گشت(001/0>p). نسبت خطر در بالاترین سهک الگوی غذایی "متعادل" نسبت به پایین ترین سهک آن برابر (99/0 –39/0) 62/0می باشد (05/0> p) که نشان دهنده کاهش 38 درصدی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. همچنین نسبت خطر در بالاترین سهک الگوی غربی نسبت به پایین ترین سهک برابر (16/3–29/1) 02/2 می باشد (05/0> p) که نشان دهنده افزایش2 برابری ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می باشد. سهک دوم PAB یا همان رنج نرمال در افراد سالم نسبت به پایین ترین سهک به طور معنی داری خطر بروز CAD را 34% پایین تر نشان داد (001/0> p).
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها تعدیل الگوی غذایی میتواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی موثر باشد همچنینPAB سرم میتواند در تشخیص و پیش بینی بروز بیماری قلبی عروقی مورد استفاده قرار گیرد.