ارزش تشخیصی آنزیم آدنوزین دآمنیاز مایع مغزی نخاعی در مننژیت سلی
Abstract
توبرکلوزیس یا همان سل؛ هنوز به عنوان یکی از معضلات مهم بهداشتی-درمانی در کشور ما محسوب میشود. همچنین بر اساس برآورد سازمان بهداشت جهانی حدود 2 میلیارد نفر در سراسر دنیا به میکروب توبرکلوزیس آلوده شده اند و سالانه به جمعیت بیماران مبتلا به سل 10 تا 20 میلیون نفر افزوده می شود.
مواد و روش ها: با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه و خروج از آن، پس از شرح هدف از انجام مطالعه و نحوه اجرای آن به بیماران و یا خانواده آن ها، 214 نفر از بیمارانی که مشکوک به مننژیت بودند بررسی شدند و 67 مورد بر اساس معیارهای CSFکه مشکوک به مننژیت سلی بودند و از اول فروردین 1394 تا اول فروردین 1397 در بیمارستان امام رضا و سینا دانشگاه علوم پزشکی تبریز بستری میباشند، وارد مطالعه شدند. هنگام انجام LP برای انجام بررسی مایع مغزی- نخاعی بیماران 2 سی سی از مایع CSF برای اندازه گیری سطح ADA مایع CSF اخذ شد. سطح ADA مایع CSF با استفاده از روش اسپکتروفتومتری کینتیک اندازه گیری شد.
یافته ها:در مطالعه حاضر تعداد 67 بیمار مبتلا به مننژیت در چهار گروه مننژیت توبرکلوزی، باکتریال، ویرال و سایر موارد مننژیت مورد مطالعه قرار گرفته اند. در مطالعه حاضر بیشترین مقادیر اندازه گیری شده ADA در بیماران مبتلا به مننژیت توبرکلوز (IU/L63/14±57/20) و کمترین مقادیر اندازه گیری شده ADA در مننژیت نوروبروسلوزیس (IU/L57/0±50/2) مشاهده شد. همچنین مقدار ADA در مننژیت باکتریال برابر IU/L84/4±62/8و در مننژیت ویرال IU 13/2 ± 12/4 برابر بود و در ضمن تفاوت آماری معنی داری بین مقادیر ADA و گروه های مورد مطالعه مشاهده شد (008/0p=). همچنین در بررسی حاضر مقدار Cutoff Point مقادیر ADA در تشخیص مننژیت توبرکلوز با حساسیت 1/81 درصد و اختصاصیت 5/76 درصد برابر IU 65/9 بود.