بررسی مورد شاهدی اثر درمانی تحریک مغز توسط tDCS بر حافظه کاری بیماران مبتلا به اسکیزو فرنیا با شروع اخیر
Abstract
مطالعات اخیر به بررسی تکنیکهای جدیدغیرتهاجمی مانند rTMs و tDCs برای بهبود سیستم نورونی مغزیپرداختهاند؛ بنابراین در این مطالعه به بررسی اثر درمانی تحریک مغز توسط tDCS بر حافظهی کاریبیماران مبتلا به اسکیزوفرنیاپرداختهشده است.
روشها و مواد:
این مطالعه بهصورتکارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور در تعداد 40 نفر از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا (که بر اساس DSM5تشخیص دادهشده بودند)انجام شد. بیماران بهطور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله، تمام افراد شرکتکننده در طرح، سه جلسه بافاصلههای 72 ساعته تحت درمان tDCS به مدت 30 دقیقه با شدت جریان 2 میلی آمپر قرار گرفتند. سپس حافظه کاری بیماران با آزمون letter-number sequencing قبل و بعد از هر بار دریافت درمان بررسی و نتایج ثبت شد. آنالیزها دادههای مربوطه توسط نرمافزارSPSS 22 انجام گردید.
یافتهها:
از میان 40 بیمار موردمطالعه 4 نفر (%10)زن و36 نفر (%90) مرد بودند. میانگین سنی 44.12 (±11.20) سال بود که در رنج سنی 27 تا 60 سال قرار داشت.مقایسه کارکرد بیماران در تستهایی که قبل و بعد از tDCSانجامشده بود نشان داد که عملکرد آنها در هر سه نوبت بعد از tDCS نسبت به قبل از آن بهطورمعنیداری بهتر شده بود (0.001=p).مقایسه کارکرد بیماران کنترل در تمام تستهایی که قبل و بعد از tDCSانجامشده بود نشان داد که عملکرد آنها تغییر معنیداری نداشته است (0.216=p). مقایسه کارکرد بیماران در تستهایی که قبل و بعد از tDCS یا shamانجامشده بود نشان داد که عملکرد بیمارانی که تحت درمان tDCS قرار گرفتند، بهطورمعنیداری نسبت به گروه کنترل بهتر شده بود (0.014=p).