بررسی و مقایسه اختلالات هموستاز کلسیم و فسفر در بیماران با ESRD تحت همودیالیز و دیالیز صفاقی
Abstract
هر یک از انواع روش های درمان بیماران مبتلا به نارسایی کلیه مزایا و معایبی دارند. دیالیز صفاقی با یک سری اختلالات متابولیکی، الکترولیتی و بیوشیمیایی همراه است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی – مقطعی 150بیمار ESRD از بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان امام رضای تبریز در گروه همودیالیز و 150 بیمار ESRD تحت دیالیز صفاقی که به صورت کاملا راندوم از میان افراد تحت دیالیز انتخاب شده اند وارد مطالعه می شوند. سپس داده های پایه شامل سطوح کلسیم و فسفر و iPTH آنها از آزمایشات به عمل آمده قبل از شروع دیالیز و بعد از یک سال از دیالیز جمع آوری و بعد از ثبت در دو گروه همودیالیز و دیالیز صفاقی نتایج آزمایشات مقایسه شد.
یافتهها:در همودیالیز 1/33 درصد از بیماران مونث و 9/66 درصد مذکر بودند. توزیع جنسیت در بیماران تحت دیالیز صفاقی شامل 47 درصد مذکر و 53 درصد مونث بود.
در مقایسه بیماران تحت همودیالیز و بیماران تحت درمان با دیالیز صفاقی میزان ipth در همودیالیز پس از یک سال درمان بطور معنی داری بالاتر از دیالیز صفاقی می باشد. میزان کلسیم بطور معنی داری در همودیالیز بالاتر از دیالیز صفاقی میباشد. میزان فسفر و ca*p نیز همانند متغیرهای فوق بطور معنی داری در همودیالیز نسبت به دیالیز صفاقی بالاتر است. طی همودیالیز میزان ipth در پیش آزمون 19/338 بود که در پس آزمون به 7/371افرایش یافته است و این افزایش از نظر آماری معنادار میباشد.همچنین میزان کلسیم در پیش آزمون 64/8 بود که در پس آزمون به 92/8 افرایش یافته است و این افزایش از نظر آماری نیز معنادار میباشد.در دیالیز صفاقی تغییرات pth،کلسیم ، فسفرو ca*p از نظر آماری معنی دار نبودند.