مصورسازی برون دادهای علمی کتابداری مبتنی بر شواهد: مطالعه علم سنجی
Abstract
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف مصورسازی و تحلیل شبکه های همکاری علمی نویسندگان، موسسات و کشورها و بررسی هم رخدادی واژگان، تعیین خوشه های موضوعی پرکاربرد در زمینه برون دادهای علمی کتابداری مبتنی بر شواهد انجام یافت.
روش كار و مواد: پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی با رویکرد علم سنجی بر اساس روش تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی بود. جامعه پژوهش 523 مقاله حوزه کتابداری مبتنی بر شواهد نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی اسکوپوس و وب او ساینس طی سال های 1998-2017 بود. برای ترسیم، تجزيه و تحليل شبکه های همکاری، از نرم افزارهاي راور پریمپ، نت دراو، یو.سی.آی.نت، واس ویور استفاده گردید.
يافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که کشورهای انگلستان و آمریکا با داشتن بیشترین شاخص های مرکزیت موثرترین کشورها در حوزه کتابداری مبتنی بر شواهد بودند. شبکه کتابداری مبتنی بر شواهد بر اساس شاخص تراکم نویسندگان(0.013)؛ موسسات(0.021) و کشورها(0.214) از انسجام کمی برخودار بودند. هفت خوشه مهم موضوعی شامل علوم کتابداری و اطلاع رسانی، اطلاع رسانی پزشکی و سلامت، آموزش و پرستاری، نتایج بالینی، مدیریت، پزشکی مبتنی بر شواهد، ذخیره و بازیابی اطلاعات در این مطالعه شناسایی شدند. حضور واژگان مرتبط با پزشکی، پرستاری و سلامت بصورت اثرگذار در سه خوشه موضوعی نشان دهنده نفوذ کتابداری مبتنی بر شواهد در حوزه های بالینی و سلامت بود. کلیدواژه های رویکرد مبتنی بر شواهد، پزشکی مبتنی بر شواهد، علوم کتابداری، مرور نظام مند و آموزش، بیشترین فراوانی و هم رخدادی را با یکدیگر داشتند.
نتيجه گيري: با توجه به ساختار غیر منسجم و پراکنده شبکه کتابداری مبتنی بر شواهد، ضرورت همکاری پژوهشی بیشتر در میان پژوهشگران، موسسات و کشورها در سراسر جهان وجود دارد. توجه به آموزش و پژوهش در کتابداری مبتنی بر شواهد پیشنهاد صریح نتایج و یافته های این پژوهش است.