مقایسه تاثیر درمان طب فشاری با الکترو آکوپانکچر در کاهش علایم دیسمنوره اولیه
Abstract
مقدمه و هدف : دیسمنوره یا قاعدگی دردناک یک ناهنجاری باروری و زنانگی پرتکرار است که در سنین باروری اتفاق می افتد. دیسمنوره را میتوان به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم کرد. برای دیسمنوره درمان های مختلفی از جمله درمان های دارویی، غیر دارویی و جراحی مطرح است. هدف از اجرای طرح تحقیقی حاضر تعیین و مقایسه میزان اثربخشی دو درمان الکتروآکوپانکچر و طب فشاری می باشد تا بتوان بر اساس نتایج، یک درمان بی خطر و با عوارض جانبی نسبتا کم و طول مدت اثربخشی بالا را به جامعه پزشکی و افرادی که از دیسمنوره رنج میبرند را معرفی کرد.
مواد و روش ها : این مطالعه؛ یک مطالعه کارآزمایی بالینی(RCT ) و دو سویه کور میباشد که توسط دو آزمونگر اجرا شد. پس ازاحراز صلاحیت افراد، 64 نفر وارد مطالعه شدند و اطلاعات از طریق پرسشنامه ثبت شد. ابزارهای ارزیابی شامل معیار VAS، پرسشنامه دیسترس قاعدگی موس Moos Menstrual Distress Questionnaire (MMDQ) و میزان مصرف دارو بود. افراد به صورت تصادفی و براساس شماره زوج و فرد در یکی از دو گروه الکتروآکوپانکچر و طب فشاری قرار گرفتند. دو مداخله طب فشاری و الکتروآکوپانکچر برای هریک از دو گروه اجرا شد. در این مطالعه برای اولین بار شدت درد در روزهای مختلف قاعدگی تعیین شد و مداخله در سیکل بعدی در همان روز انجام شد.
نتایج : جامعه مورد مطالعه شامل 64 نفر از دختران واجد معیارهای ورود و خروج بودند که تعداد31 نفر در گروه الکتروآکوپانکچر و 33 نفر در گروه طب فشاری مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفتند. در مورد MMDQ اختلاف بین سیکل های (قبل از قاعدگی و حین قاعدگی) و (قبل از قاعدگی و بعد از قاعدگی) کاهش معنی دار بوده و میزان کاهش در گروه الکتروآکوپانکچر بیشتر است. درمورد معیار VAS در هر دو سیکل (قبل از قاعدگی و حین قاعدگی) و (قبل از قاعدگی و بعد از قاعدگی) در هر دو گروه مداخله و کنترل کاهش دیده میشد ولی معنی دار نبود. در مورد معیار (تعداد مصرف دارو) بین سیکل های قبل از قاعدگی، حین قاعدگی و بعد از قاعدگی در دوگروه اختلاف معنی داری مشاهده نشد.