ارزیابی مورفومتریک سوراخ کامی بزرگ در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی در مراجعه کنندگان به بخش رادیولوژی دانشکده دندان پزشکی تبریز در سال های 96-94
Abstract
خلاصه:
مقدمه: با توجه به اهمیت دانستن محل دقیق سوراخ کامی بزرگ برای انجام صحیح بی حسی های موضعی و تلاش برای آسیب نرسیدن به این عصب در جراحی های ناحیه کام ومتفاوت بودن محل این سوراخ در جمعیت های مختلف و عدم وجود مطالعه ای در این زمینه در کشور ایران هدف از این مطالعه بررسی مورفومتریک سوراخ کامی بزرگ در جمعیت شهر تبریز با استفاده از CBCT می باشد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، تصاویر CBCT مربوط به سوراخ کامی بزرگ در افراد مراجعه کنننده 96-94 بر اساس سن و جنس ارزیابی مورفومتریک شدند. تصاویر تهیه شده توسط دستگاه VGi Cone Beam CT Newtom(Verona, Italy) در بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. در این تحقیق چهار لندمارک شامل موقعیت نسبت به مولرهای ماگزیلا، فاصله تا Anterior Nasal Spine (ANS)، فاصله تا سوچور میانی ماگزیلا، قطر دهانه سوراخ مورد ارزیابی قرار گرفتند. درنهایت آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS انجام شد.
نتایج: نتایج مطالعه ما مشخص کرد که بیشترین فراوانی محل سوراخ کامی بزرگ نسبت به مولرهای ماگزیلا در سمت راست و چپ در بین سطوح مزیال و دیستال مولر سوم بودند. همچنین نتایج مطالعه ما نشان داد که بین میانگین قطر دهانه سوراخ کامی بزرگ و فاصله سوراخ کامی بزرگ تا ANS در دو سمت اختلاف وجود داشت که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار گزارش شد (P<0.05). همچنین نتایج مربوط به مقایسه بین میانگین فاصله سوراخ کامی بزرگ تا ANS و MMS در زنان و مردان در مطالعه ما مشخص کرد که که تنها در سمت راست اختلاف معنی داری مشاهده می شود (P<0.05).
بحث و نتیجه گیری: این مطالعات به متخصصان بالینی کمک خواهد کرد تا موقعیت حفره کام بزرگ در بیماران مختلف نسبت به مولرهای دوم و سوم و نسبت به ANS و MMS قابل شناسایی باشد و از این طریق در حین تزریق بی حسی بلاک با مشکل روبرو نشوند.
کلمات کلیدی: سوراخ کامی بزرگ، CBCT، سطح دیستال مولر سوم، ANS.