بررسی آمادگی و درک از بلایا در پرستاران بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی- درمانی شهر کرمان و تبریز سال 1396
Abstract
چکیده: مقدمه: به طور متوسط هر هفته بلایی در نقطه ای از جهان رخ می دهد و اثرات زیان آوری بر روی افراد، خانواده ها و جوامع بر جای می گذارد و هیچ شخص یا کشوری از پیامد بلایا در امان نمی باشد. زمان وقوع بلایا، تقاضا برای پرستاران بیش از سایر متخصصان مراقبت سلامت می باشد. در صورت آماده بودن جهت پاسخ مناسب به حوادث و بلایا، مرگ و میر کاهش می-یابد و میزان آسیب به حداقل ممکن می رسد. لذا در این مطالعه، آمادگی و درک از بلایا در پرستاران بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی- درمانی شهر کرمان و تبریز مورد بررسی قرار گرفت.
روش شناسی پژوهش: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و جامعه پژوهش، پرستاران شاغل در بخش های اورژانس بیمارستان های آموزشی- درمانی کرمان و تبریز می-باشند. این پژوهش از طریق پرسشنامه استاندارد آمادگی و درک از بلایا انجام گرفت که شامل چهار بخش می باشد. 1) مشخصات دموگرافیکی و تجربه پرستاری2) آمادگی جهت مقابله با بلایا در محل کار و وجود پروتکل مربوط به مدیریت بحران در بیمارستان 3) وجود نهادها یا سرویس های عمومی جهت مقابله در وضعیت های بحرانی 4) مواد و نیازهای آموزشی برای پرستاران. سه سوال پرسشنامه(13-11) مربوط به سنجش درک از بلایا در پرستاران می باشد. بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام گردید.
یافته ها: از 275 پرسشنامه توزیع شده، تمام پرسشنامه ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه فوق نشان داد که اکثر افراد شرکت¬کننده در این پژوهش را پرستاران زن (کرمان: 76% و تبریز: 80%) تشکیل دادند. در پاسخ به سوال میزان آمادگی مقابله با بلایا در پرستاران بخش اورژانس، 4/82% پرستاران کرمان و 86% پرستاران تبریز جهت مقابله با بلایا آمادگی کامل ندارند. 2/79% پرستاران شهر کرمان و 7/60% پرستاران شهر تبریز وجود دستورالعملی جهت مدیریت بلایا را در محل کار اعلام کردند. اکثریت پاسخ-دهندگان در هر دو شهر آتش نشانی، نیروی انتظامی و مقامات بیمارستانی را از عوامل درگیر در بلایا عنوان کردند. پرستاران شهر کرمان، حمایت پیشرفته قلبی عروقی و تریاژ و پرستاران تبریز، تریاژ و حمایت
پایه ای زندگی را نیازهای یادگیری برای آمادگی بلایا عنوان کردند و هم چنین یافته ها نشان داد که پرستاران بخش اورژانس از درک مناسبی جهت مقابله با بلایا برخوردار نیستند.
نتیجه گیری: مطالعه نشان داد که پرستاران اورژانس آمادگی و درک درستی از بلایا در شرایط بحرانی ندارند. لذا باید دوره های تمرین همراه با آموزش عملی و تئوری به صورت مداوم و منظم برای پرسنل پرستاری جهت مقابله با بلایا در نظر گرفت.