بررسی فراوانی انواع ضایعات پاتولوژیک مخاط دهان و تاثیر عوامل محیطی بر آن در سالمندان شهر تبریز در سال 97
Abstract
در سالمندان ، علاوه بر مشکلات دندانی متعدد و بیماریهای پریودنتالی که اغلب به علت عدم رعایت بهداشت و نوع تغذیه در سالمندان رخ می دهد ، بیماریهایی نیز مخاط دهان این افراد را گرفتار میکند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی، شیوع و نوع ضایعات مخاطی دهان سالمندان مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مراکز سالمندان واقع در شهرستان تبریز و همچنین تعیین فراوانی این ضایعات به تفکیک جنسیت و استفاده از دخانیات، پروتز متحرک و همچنین تعیین شایعترین محل درگیری دهان می باشد.
روش کار: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 164 نفر از افراد سالمند بالای 65 سال که در بین مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی و افراد سالمند نگهداری شده در مراکز سالمندان شهرستان تبریز قرار داشتند، انجام شد. اطلاعات بدست آمده در چک لیست ثبت شد و نتایج مطالعه با استفاده از روش های آماری توصیفی (فراوانی(درصد)) گزارش شد. جهت مقایسه فراوانی ها از آزمون کای دو استفاده شده است. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS17 انجام شده و سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شده است.
یافته ها: از 164 سالمند مورد بررسی 118 نفر(%72) زن و 46نفر(%28) مرد با میانگین سنی 9/73 سال بودند. 159نفر(%97) از سالمندان مطالعه شده دارای حداقل یک ضایعه بودند. شایعترین ضایعات مخاط دهان شامل زبان شیاردار (37.8 درصد) ، واریکوزیتی (34.1 درصد)، پیگمانتاسیون منتشر (18.9 درصد)، کاندیدیازیس (18.3 درصد) و دنچر استوماتیت ( 17.7 درصد) بودند. واریکوزیتی در مردان بیشتر از زنان بود. 71.3 از ضایعات در زبان مشاهده شد. 1/70 درصد از افراد دارای پروتز متحرک ، ضایعات مخاطی مرتبط با آن داشتند و ارتباط بین دنچر و ضایعات مرتبط با آن معنادار بود. ارتباط بین سیگار و وجود ضایعات دهانی معنادار نبود.
نتیجه گیری: سلامت دهان فاکتور با اهمیتی در کیفیت زندگی سالمندان به شمار می رود. با توجه به فراوانی بالای ضایعه دهانی در سالمندان این مطالعه ، دقت بیشتر در مسائل دهانی و دندانی سالمندان و معاینه دهانی آنان در جهت کاهش مشکلات و ضایعات دهانی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.