بررسی تاثیر تزریق بوتولینیوم بر کاهش علائم عضلات جونده در بیماران مبتلا به اختلال تمپورومندیبولار
Abstract
اختلالات تمپورومندیبولار (TMD) اصطلاحی است که به مشکلات سیستم جونده اعم از تمپورومندیبولار، سیستم دندانی عضلانی و استخوان حمایت کننده ارتباط داده می شود. . استفاده از تزریق سم بوتولینیوم میتواند به عنوان یک روش غیرتهاجمی در کاهش علائمی مانند اسپاسم عضلانی، دیستونیا و سردرد میگرنی مفید باشد. بنابراین در این مطالعه به بررسی تاثیر تزریق سم بوتولینیوم بر کاهش علائم عضلات جونده ( درد، کلیک و میزان باز شدن دهان) در بیماران مبتلا به اختلالات تمپورومندیبولار پرداخته شد.
روش کار: در این مطالعه 61 نفر بیمار بصورت تمام¬شماری با مشکل TMD در طول سال های 95-96 انتخاب گردیدند. برای تمام بیماران ۵۰ واحد سم بوتولینیوم Dysport در عضله ماستر بصورت خارج دهانی تزریق گردید. ارزیابی نتیجه تزریق سم بوتولینیوم، معیارهای ارزیابی VAS و بررسی کلینیکی کلیک با لمس و نیز فاصله اینسایزورهای بالا و پایین در نظر گرفته شد. درنهایت تمام بیماران به مدت ۱ هفته، ۱ ماه و ۳ ماه و 6 ماه پس از تزریق تحت نظر قرار گرفته شدند که در این مدت با اندازه گیری تفاوت در معیار ارزیابی VSA و بررسی کلینیکی وجود یا عدم وجود کلیک مفصلی با لمس و میزان باز شدن دهان با اندازهگیری فاصله بین اینسایزورهای بالا و پایین گزارش گردید. نهایتاً اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: یافته های حاصل از این مطالعه به دنبال مقایسه میزان درد و کلیک مفصلی در زمان های مختلف مشخص کرد که این میزان در طی زمان روند کاهشی داشته داشته و در زمان¬های مختلف باهمدیگر اختلاف معنی داری داشتند (P<0.05). درحالیکه مقایسه میزان باز شدن دهان در زمان های مختلف نشان داد که این میزان در طی زمان روند افزایشی داشته است.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه مشخص شد که سم بوتولینوم می تواند بعنوان یک روش درمانی غیرتهاجمی در افراد مبتلا به TMD مورد استفاده قرار گیرد.