ارزیابی رابطه اندازهگیری ابعادی ساختارهای مختلف آناتومیک جمجمه در تعیین دقت تفکیک جنسیت در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی شکل در یک جمعیت ایرانی
Abstract
استخوانهای متعددی برای تعیین هویت و تعیین جنسیت در اجساد مورد بررسی قرار گرفته است که می توان به استخوانهای جمجمه اشاره کرد. امروزه در دندانپزشکی، تصاویر مربوط به CBCT دارای اهمیت فراوانی شده است، که توانایی تولید تصاویری در طرح های مختلف دارد که کارایی تشخیص را افزایش می دهد. بنابراین هدف از این مطالعه، ارزیابی اندازهگیری ابعادی ساختارهای مختلف آناتومیک جمجمه در تعیین دقت تفکیک جنسیت در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی شکل در یک جمعیت ایرانی بود.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 102 نفر بیمار که جهت ارزیابی توسط CBCT به دلایل مختلف به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبریز ارجاع داده شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور در این مطالعه، لندمارکهای مربوط به سینوس فرونتال، سینوس مگزیلاری، مندیبل و فورامن مگنوم مورد سنجش ابعادی قرار گرفتند و در نهایت به منظور تعیین جنسیت و بررسی میزان دقت سنجش ،توسط نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از نظر اختلاف بین قسمت های مختلف در میان زنان و مردان، بیشترین اختلاف مربوط به قسمت های مختلف سینوس ماگزیلاری می باشد. نتایج میان قسمت های مختلف سمت راست و چپ سینوس فرونتال در مطالعه ما نشان داد که هیچگونه اختلافی میان آنها دیده نمی شود. ضمن اینکه دقت پیش بینی جنسیت از روی سینوس فرونتال در این مطالعه در حدود 7/76 درصد برآورد شد.
بحث و نتیجه گیری: تصاویر مربوط به CBCT سینوس فرونتال، سینوس ماگزیلاری و لندمارکهای ماندیبل در تعیین جنسیت می توانند کمک کننده باشند. بطوریکه نتایج مربوط به دقت تعیین جنسیت توسط لندمارک های اندازه گیری شده در این مطالعه مشخص کرد که بیشترین میزان دقت تعیین جنسیت توسط اندازه ارتفاع راموس است که 81% می باشد و کمترین دقت توسط اندازه عرض کلی سینوس فرونتال با 45% است. ضمن اینکه با در نظر گرفتن تمامی متغیرها بطور همزمان، قدرت تخمین و پیش بینی جنسیت بصورت 100 درصد می باشد.