بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس شاه اسپرم (Tanacetum balasmita L.)بر استرپتوکوک های دهانی
Abstract
اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسمهای گرم مثبت به ویژه استرپتوکوک¬ها نسبت به آنتی بیوتیکهای رایج، استفاده از ترکیبات ضد میکروبی موجود در گیاهان مورد توجه خاصی قرار گرفته است.
استفاده از گیاهانی که به صورت عرق، اسانس یا دم کرده آنها با اثرات ضد باکتریایی قوی و استفاده از آنها به عنوان دهانشویه،عوارض نامطلوب ترکیبات شیمیایی را کاهش داده ، مقاومتهای بروز کرده را به حداقل رسانده ومقرون به صرفه تر بوده است.
این مطالعه با هدف بررسی اثر اسانس گیاه شاه اسپرم بر روی استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سالیواریوس و استرپتوکوکوس سانگوئینیس انجام شد.
روش کار: در این تحقیق اندام هوایی گیاه شاه اسپرم به روش تقطیر با آب اسانس گیری شد، اثر ضد میکروبی اسانس در غلظت¬های (5/12، 25، 50 و 100 µg/ml) مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی اسانس از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که اسانس گیاه شاه اسپرم بر علیه باکتری¬های استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سالیواریوس و استرپتوکوکوس سانگوییس موثر می¬باشد و این اسانس نتایج بهتری را نسبت به دهانشویه¬ی ایرشا و نتایج نسبتاً مشابه¬ با دهانشویه¬ی کلرهگزیدین و اورال- بی را نشان داد.