بررسی خطاهای موقعیتی در تصاویر پانورامیک بر اساس نوع دنتیشن بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
با شناسایی علل خطاهای موقعیتی در تصویربرداری پانورامیک و رفع آنها میتوان از اشعه اضافی، اتلاف وقت و هزینه بیمار و دندانپزشک جلوگیری کرد.هدف از این مطالعه بررسی انواع خطاهای موقعیتی در تصویربرداری پانورامیک براساس دنتیشن افراداست.
روش کار :1640 کلیشه رادیوگرافی پانورامیک بهروش نمونهگیری تصادفی ساده از بایگانی بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب و بررسی شد.کلیشهها از نظر نوع خطای موقعیتی در 13 گروه و از نظر دنتیشن (شیری، مختلط، دائمی، یا بیدندانی) در 4 گروه مورد مطالعه قرار گرفت. دادههای بهدستآمده از مطالعه بهوسیله روشهای آماری توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین±انحراف معیار)، آزمون خی دو و با استفاده از نرمافزارآماری SPSS.17مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در این مطالعه مقدارPکمتر از 0.05 از لحاظ آماری معنیدار تلقی گردید.
یافتهها:در مطالعه حاضر5/92 در از تصاویر دارای خطا بودند. در تمامی تصاویر بررسیشده، نچسباندن زبان به سقف دهان، باز بودن لبها و قرارگیری بالاتر چانه بهترتیب با 61.2 درصد(1006 کلیشه)، 28.2 درصد(464 کلیشه) و 22 درصد(362 کلیشه) بیشترین خطای موقعیتی؛ و قرارگیری بیمار در موقعیت جلوتر، جدا نکردن اجسام فلزی از بدن بیمار و قرار نگرفتن چانه بر روی تکیهگاه چانه بهترتیب با 4.4 درصد(73 کلیشه)، 1.1 درصد(19 کلیشه) و 0.7 درصد(13 کلیشه) کمترین خطای موقعیتی بود.در دنتیشن شیری، نچسباندن زبان به سقف دهان با 50.4 درصد و باز بودن لبها با 31.2 درصد بیشترین خطا در کلیشهها مورد بررسی بود. در دنتیشن مختلط نیز، نچسباندن زبان به سقف دهان با 65.6 درصد و باز بودن لبها با 44.6 درصد بیشترین خطاهای دیدهشده در کلیشههای بررسیشده بود. در دنتیشن دائمی، نچسباندن زبان به سقف دهان با 64.3 درصد و چانه بالاتر با 25.1 درصد بیشترین خطاهای دیدهشدهبود. در وضعیت بیدندانی، نچسباندن زبان به سقف دهان با 64.8 درصد و موقعیت خارج از خط وسط با 29.5 درصد بیشترین خطاهای موقعیتی دیدهشده بود.
نتیجهگیری:طبق نتایج مطالعه حاضر، خطای موقعیتی در تصاویر رادیوگرافی پانورامیک شیوع بالایی دارد که شایعترین آن نچسباندن زبان به سقف دهان در هنگام تهیه رادیوگرافی میباشد. همچنین کمترین میزان کلیشههای قابلقبول از نظر تنظیم موقعیتی بیمار مربوط به تصاویر دنتیشن شیری است.