فراوانی انواع مختلف انحراف سپتوم و اثر هریک از آنها بر افزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری در یک جمعیت ایرانی
Abstract
بیماری های سینوسی از جمله افزایش ضخامت مخاطی سینوس های ماگزیلاری از بیماری های نسبتا شایع در ناحیه آذربایجان شرقی می باشند که دلایل مختلفی از جمله عوامل محیطی وگاها عوامل آناتومیکی برای آنها ذکر شده است. از جمله عوامل وتنوع های آناتومیکی می توان به انحراف سپتوم، وجود کونکا بولوزا و... اشاره کرد. لذا بر آن شدیم ضمن محاسبه شیوع تنوع آناتومیکی انحراف سپتوم در جمعیت این ناحیه، اثر این عامل را بر افزایش ضخامت مخاطی سینوس ها بسنجیم زیرا باتوجه به شیوع بالای این بیماری شناخت عوامل موثر بر آن و در نتیجه برنامه ریزی برای مدیریت آن و آگاه سازی مردم در این زمینه مهم به نظر می رسد.
دراین تحقیق که یک مطالعه توصیفی -تحلیلی است، نمونه ها از CBCT(تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطیCone Beam Computed Tomography :) های موجود افراد مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده علوم پزشکی تبریز از دی ماه سال 1390 تا خرداد ماه 1396 انتخاب شد.
از بین تمام نمونه های موجود، نمونه هایی که درپرونده آنها رضایت نامه آگاهانه بیماران وجود داشت و در آنها انحراف سپتوم مشاهده شد انتخاب شده و فراوانی انحراف سپتوم در جمعیت موجود محاسبه شد. سپس نمونه ها مجددا مورد بررسی قرار گرفت تا مواردی که در آن ها افزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری دیده می شود انتخاب گردد، در بین نمونه هایی که دارای افزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری بودند، مواردی که دارای انحراف سپتوم بینی NSD: Nasal Septum Deviation)) بودند انتخاب شد تا وجود یا عدم وجودرابطه بین انحراف سپتوم و افزایش ضخامت مخاطی سینوس ها ارزیابی شود. نتایج مطالعه با استفاده ازروش های آمارتوصیفی (فراوانی درصد) گزارش شد. جهت بررسی وجود ارتباط بین انحراف سپتوم وافزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری از آزمون کای دو استفاده شد. در این مطالعه نتایج مستخرج از نرم افزار Spss17 نشان داد، سطح معنی داری 197/0>p می باشد که نشان از ارتباط معنی دار بین انحراف سپتوم بینی وافزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری است.
انحراف سپتوم بینی در 75 درصد موارد دیده شد که فراوانی آن تقریبا در مردان و زنان برابر بود. در مجموع در مردان 76.31 و در زنان 67.56 درصد موارد افزایش ضخامت مخاط سینوس های ماگزیلاری اعم از سینوزیت و موکوزیت وجود دارد.