مقایسه دقت بازسازی فضای سمان در کوپینگ های رزینی ساخته شده به دو روش CNC milling و پرینتر سه بعدی
Abstract
مقدمه: در میان شاخص های متعدد موفقیت یک رستوریشن میزان فیت و تطابق آن با دندان از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. یکی از روش های ایجاد این تطابق ، ایجاد فضای لازم بین سطح تراش و کروان با استفاده از دای اسپیسر است. استفاده از دای اسپیسر میزان تطابق مارجین بین کراون و دندان را بهبود می بخشد ودر نتیجه ریسک انحلال سیمان ، تجمع پلاک ، پوسیدگی های راجعه و مشکلات پریودنتال را کاهش می دهد.از سوی دیگرفشار هیدرولیک بین ترمیم و سمان را کاهش می دهد که موجب نشست راحت ترمیم وحذف سمان اضافه میگردد. ضخامت این دای اسپیسر بر استحکام شکست کراون ، گیر آن، و مارجینال گپ تاثیر می گذارد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه دقت بازسازی فضای سمان درکوپینگ های رزینی ساخته شده به دو روش پرینتر سه بعدی و CNC milling می باشد.
مواد و روش کار:دو عدد دندان آکریلی مولر اول چپ بالا در بلوک آکریلی مانت می شوند.دو تری آلومینیومی جهت قالب گیری ساخته می شوند. دندان هاتراش داده می شوند. از تکنیک پوتی واش به طور هم زمان برای قالب گیری استفاده می شود.با استفاده از گچ dental stone type IV 48 دای ریخته شده و با اسکنر سه بعدی اسکن می شود . طراحی کوپینگ ها با نرم افزار CAD انجام شده و کوپینگ های رزینی با دو روش 3D printingو CNC milling ساخته می شوند و هر کدام روی دای مربوط به خود سمان می گردد. نمونه ها به صورت باکولینگوالی برش داده شده و سپس با استفاده از میکروسکوپ نوری اینترنال گپ در 5 ناحیه اندازه گیری ، بررسی و مقایسه می شود. برای مقایسه گروهها از آزمون تحلیل واریانس دو متغیرهmix مدل و با مدل ثابت بر حسب شرایط و نرم افزار SPSS 17 استفاده خواهد شد . به منظور محاسبه میزان مطابقت اندازه گیری ضریب تغییرات (CV) مربوط به هر یک از شاخص ها محاسبه می شود. در ضمن مقدارP کمتر از 0,05 از لحاظ آماری معنی دار در نظر گرفته می شود.
یافته ها : نتایج به دست آمده از مقایسه دقت بازسازی فضای سمان در کوپینگ های رزینی ساخته شده به دو روش پرینتر سه بعدی و CNC-milling نشان دهنده آن است که فضای سمان در بازسازی دندان مورد مطالعه با فضای سمان پیش فرض mµ25 ، به روش پرینتر سه بعدی در ناحیه اینترنال (75.16 ± 17.37) و در ناحیه مارجینال (70.82 ± 25.33) می باشد. این فضا در روش CNC-milling در ناحیه اینترنال (52.68 ± 20.42) و در ناحیه مارجینال (44.29 ± 19.3) است. همچنین فضای سمان با فضای پیش فرض 45µm به روش پرینتر سه بعدی در ناحیه اینترنال (68.39 ± 13.44) و در ناحیه مارجینال (65.45 ± 18.07) و به همین ترتیب در روش CNC-milling در ناحیه اینترنال(59.59 ± 11.39) و در ناحیه مارجینال (52.8 ± 12.92) اندازه گیری شد.
نتیجه گیری : بر اساس اطلاعات به دست آمده ، نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهند که دقت بازسازی فضای سمان در کوپینگ های رزینی ساخته شده به روش CNC-milling در نمونه های با فضای پیش فرض بزرگتر ، بیشتر از نمونه های ساخته شده با فضای پیش فرض کوچکترمی باشد و به روش پرینتر سه بعدی در نمونه های با فضای پیش فرض بزرگتر ، کمتر از نمونه های ساخته شده با فضای پیش فرض کوچکترمی باشد . همچنین دقت بازسازی فضای سمان در این نمونه ها در هر دو فضای پیش فرض مورد آزمایش، در روش CNC-milling بیشتر از روش پرینتر سه بعدی است