بررسی شیوع درد های مزمن دهانی-صورتی در دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی97-96
Abstract
دردهایی که با صورت و دهان درارتباط می باشد، تحت عنوان درد دهانی- صورتی نامیده می شود. دردهایی که منشا آن ها از زیر خط اوربیتومئاتال، بالای گردن و جلوی گوش می باشد، در این دسته قرار می گیرند. در عین حال، درد دهانی بیان کننده دردی داخل حفره دهان است. عوامل مکانیکی موضعی، فاکتورهای روانی و ناراحتی در سایرنواحی بدن به عنوان عوامل اتیولوژیک درد دهانی- صورتی بیان شده اند.
مواد و روش کار: در این مطالعه تحلیلی-مقطعی،پرسشنامه ای راجع به وجود یا عدم وجود دردهای دهانی-صورتی حاد و مزمن دراختیار افراد تحت مطالعه قرارگرفت. پرسشنامه های مذکور توسط دانشجویان دانشکده بهداشت ( حدود 315 نفر) دریک بعد زمانی مشخص تکمیل و بعد از بررسی ، مورد تایید قرارگرفت. داده های مورد بررسی شامل انواع، ویژگی ها، نحوه تاثیر بر فعالیت روزمره،اقدامات مرتبط با درد ،شیوع ناتوانی های مرتبط با سمپتوم های ناشی از درد بر حسب فاکتورهای مختلف( سن،جنس) می باشد.
یافته ها: در مطالعه حاضر که در بین دانشجویان دانشکده بهداشت صورت گرفت، 312 نفر در مطالعه شرکت داشته اند که از بین آن ها 145 نفر مرد(46.4%) و 167 نفر زن(54.6%) بوده اند. با بررسی انواع درد های دهانی و صورتی این افراد به ترتیب درد در داخل یا اطراف چشم ها، درد مفاصل فکی حین جویدن غذا و درد در ناحیه مفاصل فکی بیشترین انواع را شامل گشته اند.
نتیجه گیری: با بررسی انواع درد های دهانی و صورتی این افراد به ترتیب درد در داخل یا اطراف چشم ها، درد مفاصل فکی حین جویدن غذا و درد در ناحیه مفاصل فکی بیشترین انواع را شامل گشته اند. همچنین تاثیر درد بر حرفه و فعالیت روزمره افراد یکی از مهمترین ویژگی های دردهای دهانی- صورتی است که در این مطالعات مورد بررسی قرار گرفت تا به اهمیت درمان های بموقع این دردها توجه بیشتری جلب گردد.