بررسی 20 ساله بیماران مبتلا به ائوزینوفیلیک گرانولومای فک مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا و بخش خصوصی در شهر تبریز
Abstract
هیستیوسیتوز سلول لانگرهانس، بیماری نادری است که پاتولوژی نامعلوم دارد و به وسیلهی تکثیر موضعی سلولهای دندریتی یا اشکال مجزایی از سلولهای دندریتی مغز استخوان، مشخص میشود. سلول های لانگرهانس یکی از اجزای سیستم ایمنی اولیه می باشند که مسئولیت عرضه آنتی ژن به لنفوسیت ها را دارند. میزان شیوع این بیماری 1 مورد در هر 2 میلیون نفر جمعیت می باشد که بیماری نادری می باشد و همچنین این بیماری بیشتر جمعیت مردان، خصوصا افراد بالغ جوان را تحت تاثیر قرار می دهد هدف از انجام این مطالعه بررسی 20 ساله بیماران مبتلا به ائوزینوفیلیک گرانولومای فک مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا و بخش خصوصی در شهر تبریز می باشد.
مواد و روش ها: دراین مطالعه گذشته نگر که بر روی کلیه پرونده های بیماران ائوزینوفیلیک گرانولومای فک موجود در آرشیو بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در طی 20 ساله گذشته بود، ابتدا هماهنگی لازم جهت استفاده از پرونده ها انجام گرفت. سپس کلیه اطلاعات مورد نیاز استخراج و در چک لیست ثبت گردید. کلیه پرونده های مورد بررسی دارای آزمایشات رادیوگرافیک و یا پاتولوژی جهت تایید بیماری بودند. اطلاعات مورد نیاز جهت استخراج و ثبت در چک لیست عبارتند از: اطلاعات دموگرافیک شامل سن و جنس؛ و اطلاعات پزشکی شامل : مدت زمان ابتلا، تظاهرات دهانی، روشهای درمان، نتایج درمان.
یافته ها: در این مطالعه گذشته نگر، پنج بیمار مبتلا به گرانولوم ائوزینوفیلی در فک مورد بررسی قرار گرفتند. تشخیص بیماری به وسیله بیوپسی بافتی و معاینه هیستولوژیکی و بافت شناسی انجام شد. برای بیماران مورد مطالعه جراجی و کورتاژ ضایعات تحت بیهوشی عمومی و یا موضعی انجام شد. پس از جراحی، بیماران به صورت بالینی هر 6 ماه یکبار در سال اول پیگیری و سپس یکبار در سال مورد معاینه قرار گرفتند که نتایج معاینات و سیر درمان بیماری عالی بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که استفاده از کورتاژ جراحی در درمان گرانولوم ائوزینوفیلی موضعی یک درمان مناسب و کافی می باشد.