ارزیابی تاثیر برنامه جامع مصرف آنتی بیوتیک در مصرف آنتی بیوتیک در بخش های مختلف بیمارستانی در مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی امام رضا (ع) تبریز
Abstract
. این مطالعه به منظور تاثیر وبررسی برنامه الگوی مصرفی داده شده به بخش های بیمارستان امام رضای تبریز انجام شد.
مواد و روش ها: با بررسی 600 پرونده در طی دو سال، از سال های 1395 تا 1396 در بیمارستان امام رضای تبریز از لحاظ تجویز پزشکی و پاسخ به درمان توسط بیمار، اطلاعات طی پرسشنامه ای جمع آوری و توسط نرم افزار spss ورژن 16 مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: از بین افراد در یافت کننده آنتی بیوتیک ها (55/59 %) به گروه مردان و (45/40 %)، گروه زنان بودند. میانگین سنی افراد دریافت کننده آنتی بیوتیک ها، 25/42 سال بدست آمد. در بررسی های به دست آمده میزان مصرف 6 آنتی بیوتیک؛ بیشترین میزان استفاده شده آنتی بیوتیک ها مربوط به بخش جراحی (48/14 %) و کمترین میزان آنتی بیوتیک ها مصرفی متعلق به بخش بیهوشی (0 %) به دست آمد. از بین آنتی بیوتیک مورد بررسی قرار گرفته شده، بیشترین میزان مصرف آنتی بیوتیک مربوط ونکومایسین (78/57 %) و کمترین آنتی بیوتیک دریافتی مربوط به لیزولاید (56/1 %) در دو سال، در بخش های مختلف بیمارستان بود.
نتیجه گیری: با بررسی نتایج آنالیز مطالعه رابطه معناداری از لحاظ میزان مصرف در سال های 1395 و 1396 به دست نیامد ولی با بررسی های میزان فراوانی، میزان مصرف آنتی بیوتیکی در سال 1396 به نسبت 1395 کاهش داشته است و این میتواند نشانگر اثر گذاری برنامه جامه الگوی مصرف آنتی بیوتیکی در بیمارستان امام رضا تبریز را نشان دهد و مستلزم تلاش فراوان جهت بهتر اجرا شدن این برنامه توسط مدیران و پزشکان بیمارستان را می خواهد.