بررسی اختلالات روان پزشکی در کودکان و نوجوانان18-5 ساله مبتلا به دیابت
Abstract
دیابت یک بیماری منفرد نیست بلکه گروهی از اختلالات متابولیک است که تابلوی مشترک همه¬ی آنها هیپرگلایسمی است. دیابت یک بیماری شایع جهان با فراوانی ۳۸۲ میلیون در سال ۲۰۱۳ می¬باشد که پیشبینی می¬شود تا سال ۲۰۳۵، ۵۹۲ میلیون نفر به این بیماری مبتلا خواهند شد و سالانه عامل ۴ میلیون مرگ در جهان است. DM هفتمین علت مرگ ومیر در آمریکا می¬باشد. بیشترین شیوع دیابت نوع ۱ در کشورهای اسکاندیناوی و کمترین شیوع در کشورهای حاشیه اقیانوس آرام است. با توجه به شیوع بالای اختلالات روانپزشکی در بیماران دیابتی و اهمیت بر روند درمان و بکر بودن این موضوع، بر آن شدیم آزمایشی را در راستای بررسی احتلالات روانپزشکی در بیماران دیابتی طراحی و نتایج به دست آمده را در زمینه¬های روانپزشکی مورد ارزیابی و استفاده بهینه قرار دهیم.
پژوهش انجام گرفته از نوع بررسی مستقیم بیماران با روش آماری توصیفی به صورت آینده¬نگر و گذشته¬نگر در طی سال 96 در بین بیماران مراجعه کننده به خدمات تخصصی و فوق تخصصی درمانگاه شیخ¬الرییس تبریز بوده است که ابزار به کار رفته پرسش¬نامه محقق ساخته و مصاحبه با بیماران مراجعه کننده به کلینیک گلگشت تبریز و کلینیک روان پزشکی جهت تکمیل پرسش¬نامه بوده است. این پرسش نامه یک مصاحبه تشخیصی نیمه ساختاری است که جهت تشخیص¬گذاری اختلالات کودکان و نوجوانان است. که بر طبق معیارهای IV-TR DSM- طراحی شده است و به صورت مصاحبه با والدین و کودک توسط روان پزشک تکمیل می¬گردد. K-SADS اختلالات روان پزشکی را به خوبی می تواند تشخیص دهد. در ایران غنی¬زاده و همکاران (Ghanizadeh & etal, 2006) پایایی نسخه فارسی آزمون K-SADS را به روش بازآزمایی 81/0 و Inter-rater 69/0 گزارش کرده¬اند. با توجه به اینکه نسخه¬ی فارسی جدید k sads بر اساس DSM V در این پروژه در زمان نمونه¬گیری و پس از آن مورد استفاده قرار گرفت.
در پژوهش انجام شده، از کل 73 نمونه مورد بررسی، بیشترین فراوانی مربوط به افراد با سابقه افسردگی، 7 نفر (44/19 %) در کودکان مذکر و 9 نفر (32/24 %) در کودکان مونث و کمترین آنها مربوط به اختلالات ADHD، با 5 نفر (84/6 %)، 2 نفر (7/2 %) با سابقه OCD و PTSD، 1 نفر (4/1 %) می¬باشد. بیشترین افراد را از نظر شیوع جنسی، جنس مونث، 37 نفر (51 %) و از نظر شیوع سنی، افراد در محدوده سنی 12-5 سال، 50 نفر (5/68 %) تشکیل می¬دادند که سابقه بیماری روانی در 38 نفر (1/52 %) وجود داشت.