تاثیر کپسول زنجبیل بر وضعیت کنترل قند خون در دیابت بارداری، یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی سه سوکور
Abstract
چکیده: مقدمه: دیابت بارداری یکی از مشکلات عمده ی بارداری در سراسر دنیاست که از شایع ترین عوارض حاملگی می باشد. زنجبیل با اثر بر حساسیت به انسولین می تواند مسیرهای بیوشیمیایی را که در التهاب مزمن (مثل دیابت) فعال می شوند، تعدیل و تنظیم نماید. مطالعه حاضر با هدف تعيين تاثير كپسول زنجیبل بر وضعیت کنترل قند خون در دیابت بارداری انجام شد.
مواد و روش¬ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور بر روی 76 زن مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به درمانگاه¬های حاملگی پرخطر بیمارستان های آموزشی و درمانی الزهرا و طالقانی و کلینیک دیابت بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز در سال 1395 انجام گرفت. مادران حائز شرایط با استفاده از بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. گروه مداخله کپسول زنجبیل 500 میلی گرم و گروه شاهد کپسول پلاسبو 500 میلی گرم، دوبار در روز به مدت 8 هفته دریافت کردند. از آزمون¬های ANOVA repeated measur ، مجذور كاي، فيشر، مجذور كاي روند، من وینتی و تي مستقل برای تجزیه و تحلیل دادها استفاده شد.
يافته ها: بین دو گروه از نظر مشخصات فردی-اجتماعی تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (05/0<p). 37 نفر در گروه مداخله و 38 نفر در گروه كنترل تا آخر مطالعه پیگیری شدند. بین دو گروه مورد مطالعه از نظر میزان قند خون ناشتا در 8 هفته بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (366/0P)، اما میانگین قند خون دو ساعت بعد از وعده های غذایی، دوز انسولین دریافتی وعده شام و تعداد ویزیت های مربوط به متخصص زنان-غدد در 8 هفته بعد از مداخله در در گروه مداخله به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (05/0P<). از نظر میزان هموگلوبین A1C در 8 هفته بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه وجود نداشت (248/0P=).
نتيجه گيري: كپسول زنجبیل توانست میانگین قند خون دو ساعت بعد وعده های غذایی و دوز انسولین دریافتی و تعداد ویزیت های مربوط به متخصص زنان-غدد را در زنان مبتلا به دیابت بارداری كاهش دهد. بنابراين احتمال مي رود مصرف اين دارو باعث ارتقای سلامتي مادران مبتلا به دیابت بارداری و نوزادان آنها شود.