آگاهی و نگرش پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی منتخب تبریز در رابطه با بیماری سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS-COv) و ارتباط آن با آمادگی بیمارستان و پرستاران برای مدیریت این بیماری سال 1396
Abstract
چکیده: مقدمه:
با توجه به گسترش بیماری سندروم تنفسی خاورمیانه در کشورهای عربی همسایه با ایران و سفرهای زیارتی و تجارتی از ایران به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و برعکس، ضرورت تعیین آگاهی ارائهدهندگان مراقبت سلامتی در مورد این بیماری وجود دارد. این مطالعه باهدف تعیین آگاهی و نگرش پرستاران شاغل در مراکز درمانی و آموزشی شهر تبریز در رابطه با بیماری سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) و ارتباط آن با آمادگی بیمارستان و پرستاران برای مدیریت این بیماری انجامشده است.
روش شناسی پژوهش: در این مطالعه توصیفی همبستگی 155 نفر از ردههای پرستاری شاغل در 12 بخش در دو بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و محل ارجاع بیماریهای عفونی با روش نمونه¬گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامههای محقق ساخته روا و پایای آگاهی در مورد سندروم تنفسی خاورمیانه، نگرش در مورد سندروم تنفسی خاورمیانه، ارزیابی آمادگی پرستاران و ارزیابی آمادگی بیمارستان های منتخب در مورد بیماری سندروم تنفسی خاورمیانه تکمیل گردید. از نرمافزار SPSS نسخه 21 در سطح معنیداری کمتر از 05/0 برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافته های پژوهش: میانگین نمرات آگاهی پرستاران در مورد (MERS-CoV) 66/65%، میانگین نمرات نگرش آنان 34/65%، میانگین نمرات آمادگی پرستاران 94/54% بود که 35/39% آنان دوره آموزشی (MERS-CoV) را گذرانده بودند و میانگین نمرات آمادگی بیمارستان 37/79% بود و در بخش-های مورد بررسی در دو بیمارستان منتخب، تنها یک بخش اتاق ایزوله با فشار منفی داشت. بین آگاهی پرستاران با نگرش آنان در مورد (MERS-CoV) (r=0.261, p=0.001) و آگاهی پرستاران با آمادگی آنان برای مقابله با سندروم تنفسی خاورمیانه (r=0.426, p=0.001) و نگرش پرستاران با آمادگی آنان r=0.167, p=0.037) ) ارتباط معنیداری وجود داشت (p<0.05). ولی ارتباط معنیداری بین آگاهی و نگرش پرستاران با آمادگی بیمارستان مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج متوسط آگاهی و نگرش پرستاران در مورد (MERS-CoV) و با توجه به درصد پایین پرستاران آموزشدیده، نیاز به برنامه آموزشی در مورد سندروم تنفسی خاورمیانه وجود دارد. برای آمادگی بهتر بیمارستانها در مقابله با این بیماری، باید اتاقهای ایزوله با فشار منفی بیشتری ایجاد شود.