تاثیر برنامه آموزش خود مراقبتی مبتنی بر مدل پندر بر ارتقای سبک زندگی سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی اسکو،١۳۹۵
Abstract
چکیده: مقدمه: اتخاذ سبک زندگی سالم در دوران سالمندی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. سالمندان به علت مشکلات متعدد جسمی و روانی نیازمند رعایت برنامه خودمراقبتی موثر جهت ارتقای سلامت خود می باشند. مداخلات مبتنی بر مدل ها و الگوهاي گوناگون جهت تغییر سبک زندگی مورد نیاز است. مدل پندربه عنوان یک نظریه جامع برای توضیح رفتارهای تقویت کننده سلامت مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله میتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر بر ارتقای سبک زندگی سالمندان در سال ۹۵و در شهرستان اسکو انجام گردید.
مواد و روشها: این پژوهش نیمه تجربی با مشارکت ١۴۰ نفر از سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی اسکو که بصورت در دسترس انتخاب شده و به روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله(۷۰نفر) و کنترل (۷۰ نفر)تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه اطلاعات فردی- اجتماعی و نسخه دو پرسشنامه سبک زندگی ارتقای سلامت (HPLP II) بود، که بصورت قبل و بعد به روش مصاحبه حضوری محقق با هر دو گروه تکمیل شد. در این پژوهش گروه مداخله توسط چک لیست خودمراقبتی طراحی شده توسط محقق، بمدت ۸ هفته پایش گردید.
یافته ها: اختلاف میانگین و فاصله اطمینان حاصل از اندازه گیری کل ابعاد سبک زندگی سالمندان قبل از مداخله آموزشی به ترتیب(۲۲/۲ ) MD (٩۱/٩ - ۴۵/۵ )CI بود که پس از مداخله آموزشی (۸۲۰/۳۵- ۸۲۰/۳۵ ) MD و (۵۸۸/۳۹ - ۵۸۸/۳۹-) CI در دو گروه بود که با آزمون های کای دو و تی مستقل قبل از مداخله و آزمون تحلیل کوواریانس با تعدیل مقدار پایه بعد از مداخله اندازه گیری شد، اختلاف آماری معنی داری را نشان داد(٠۰۰۱ / > p).
نتیجه گیری: نتایج حاکی از تاثیر راهبرد خودمراقبتی با رویکرد ارتقای سلامت است تا سالمندان با دستیابی به دانش و مهارت های خودمراقبتی بتوانند سبک زندگی سالمی را تجربه کنند.