تأثیر جینسینگ بر اختلال عملکرد جنسی زنان یائسه: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده دوسوکور
Abstract
چکیده: زمینه و هدف: با افزایش امید به زندگی، روز به روز جمعیت افراد یائسه و سالخورده در حال رشد است. در این دوران بیماری های مزمن و چندعاملی از شیوع بالایی برخوردارند؛ یکی از مسائلی که در این بین کمتر مورد توجه قرار می گیرد مشکلات جنسی این شهروندان ارشد جوامع است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر جینسینگ بر عملکرد جنسی (پیامد اولیه) و کیفیت زندگی و نشانه های یائسگی (پیامدهای ثانویه) در زنان یائسه 60-45 ساله ی مبتلا به اختلال عملکرد جنسی انجام گرفت. روش بررسی: این کارآزمایی بالینی بر روی 62 زن یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز انجام شد. مشارکت کنندگان با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله 500 میلی گرم جینسینگ دو بار در روز به مدت چهار هفته و برای گروه کنترل پلاسبو با دستور مصرف یکسان تجویز شد. پرسشنامه های استاندارد شاخص عملکرد جنسی زنان، کیفیت زندگی زنان یائسه و پرسشنامه نشانه های یائسگی گرین قبل از مداخله و چهار هفته پس از اتمام مداخله تکمیل شدند. اختلال عملکرد جنسی زنان براساس 28>FSFI تشخیص داده شد. از آزمون های تحلیل کواریانس، دقیق فیشر، تی-مستقل و مجذور کای برای مقایسه داده ها در بین دو گروه استفاده شد.
نتایج: بین دو گروه از نظر مشخصات فردی-اجتماعی و نمرات پایه عملکرد جنسی، کیفیت زندگی و نشانه-های یائسگی اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت (05/0>P). در چهار هفته بعد از مداخله، میانگین نمره عملکرد جنسی کلی (تفاوت میانگین تعدیل یافته= 56/3؛ فاصله اطمینان 95%= 58/1 تا 54/5؛ 001/0P<) به طور معنی داری در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل و میانگین نمره کلی کیفیت زندگی (48/20-؛ 93/24- تا 04/16-؛ 001/0P<) و نشانه های یائسگی (17/8-؛ 21/10- تا 13/6-؛ 001/0P<) به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که جینسینگ تأثیر قابل توجهی در بهبود عملکرد جنسی، ارتقای کیفیت زندگی و تخفیف نشانه های یائسگی دارد؛ لذا جینسینگ به عنوان یک گیاه مولتی پتانسیل می تواند جایگزین مناسبی برای درمان های متداول امروزی در راستای تخفیف نشانه های یائسگی و ارتقای کیفیت زندگی زنان یائسه به کار گرفته شود.