مقایسه تاثیر سرم دکستروز 5%، رینگر و مایعات خوراکی بر روی طول مراحل زایمانی در زنان نخست زا: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده – دو سو کور
Abstract
چکیده: مقدمه: تولد کودک دوره ای را شامل می شود که از شروع انقباضات رحمی تا خروج جفت در طی سه مرحله روی میدهد. انقباضات نامؤثر رحمي توأم با محدوديت لگني جزو شايع ترين علل پيشرفت نامناسب و طولاني شدن مراحل زايمان و دیستوشی هستند. عوامل متعددی سیر زایمان را تحت تاثیر قرار می دهند. یکی از عواملی که در مورد آن مطالعات کمی صورت گرفته، تاثیر انواع مایعات دریافتی بر روند زایمان است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر سرم دکستروز 5%، رینگر و مایعات خوراکی بر روی طول مراحل زایمانی در زنان نخست زایی كه دارای حاملگی ترم بودند، انجام شد.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 201 زائوی نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان مهاباد که با روش بلوک بندی تصادفی انتخاب و به سه گروه دریافت کننده سرم رینگر، سرم دکستروز 5% و مایعات خوراکی تخصیص یافتند، در سال 95- 1394 انجام شد. محلول ها با سرعت 125 میلیلیتر در ساعت به صورت داخل وریدی در گروه های دریافت کننده سرم تزریق شده و در گروه مایعات خوراکی بر اساس میل خودشان می توانستند مایعات (آب، آب پرتقال، آب سیب) مصرف کنند. و طول مدت زایمان بر حسب دقیقه و پیامدهای زایمانی از زمان شروع مداخله تا 2 ساعت بعد از زایمان بررسی شد. پیامد اولیه در این مطالعه سنجش طول مراحل زایمانی بود. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه دموگرافیک و تاریخچه باروری، فرم پارتوگراف و چک لیست بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی و شاخصهای مرکزی و پراکندگی و آمار تحلیلی شامل آنالیز واریانس یکطرفه، کروسکال والیس و مجذور کای و با نرم افزار 21 SPSS انجام شد. نتایج در سطح معنی دار 05/0 گزارش گردید.
یافته ها: میانگین (± انحراف معیار) طول مدت فاز فعال زایمان در گروه دکستروز 5% کوتاه تر از دو گروه دیگر بود و در بین گروه ها از این نظر تفاوت معنی دار آماری مشاهده گردید (001/0>p). از نظر طول مدت مرحله سوم زایمان نیز تفاوت آماری معنی داری (001/0>p) بین گروه ها وجود داشت، ولی تفاوت آماری معنی داری از نظر طول مدت مرحله دوم زایمان بین سه گروه مشاهده نشد (058/0p=)، همچنین تفاوت آماری معنی داری از نظر نیاز به اکسی توسین (001>0p=)، میزان زایمان سزارین (003/0p=)، لیبر طول-کشیده (001/0p=) و آپگار دقیقه اول (003/0p=) بین گروه ها مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که سرم دکستروز 5% در طی لیبر مدت زایمان را کوتاه تر کرده و نسبت به سرم رینگر و مایعات خوراکی در طی لیبر مطلوب تر بوده و می توان با اطمینان در طی زایمان از آن استفاده نمود.