بررسی سرمایه اجتماعی و ارتباط آن با سبک زندگی سالمندان شهر ارومیه در سال 1396
Abstract
چکیده: مقدمه: سالخوردگی و پیری جمعت یک روند رو به رشد و غیر قابل انکار است و سبک زندگی به لحاظ پیشگیری از بیماری های مزمن در دوره سالمندی حائز اهمیت می باشد. سرمایه اجتماعی می تواند در حوزه سلامت و اصلاح سبک زندگی اثرات مثبتی داشته باشد؛ فلذا در این پژوهش ارتباط سرمایه اجتماعی و سبک زندگی و وجود رابطه میان حیطه های آن ها مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی و با روش نمونه گیری تصادفی بر روی سالمندان بالای 60 سال شهر ارومیه انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه طی حدود 3 ماه در سال 1396جمع آوری گردید. رابطه بین متغیرهای مطالعه (شیوه زندگی و سرمایه اجتماعی) از طریق تحلیل همبستگی (در صورت عدم کنترل متغیرهای زمینه ای) و مدلسازی خطی عمومی (در صورت کنترل متغیرهای اساسی) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل به کمک نرم افزار SPSS 24 در سطح معنی داری 05/0 انجام گردید.
یافته ها: در کل تعداد 512 پرسشنامه تکمیل گردید. طبق آزمون همبستگی پیرسون همه حیطه های سرمایه اجتماعی با مولفه های سبک زندگی در ارتباط بودند ولی بر اساس نتایج آزمون مدل خطی عمومی سه حیطه اعتماد (001/0 p-value < )، ارشمند بودن زندگی (030/0 p-value=) و مشارکت اجتماعی (004/0 p-value=) رابطه معناداری را با سبک زندگی نشان دادند.
نتیجه: یافته های این مطالعه نشان می دهد سرمایه اجتماعی و سبک زندگی با یکدیگر در ارتباط هستند. از این روی لازم است سیاستگذاران نظام سلامت، بهبود عوامل سرمایه اجتماعی علی الخصوص سه حیطه مشارکت اجتماعی، اعتماد، ارزشمند بودن زندگی را که در راستای استراتژی های دستیابی به سلامت سالمندی است را در برنامه کاری خود منظور نمایند.