بررسی علایم رویش دندان شیرخواران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی تبریز از دیدگاه والدین و روشهاي تسكين درد رويش اعمال شده توسط والدين در سال 1396
Abstract
مقدمه
دندان درآوردن یک فرایند فیزیولوژیک طبیعی است که همه کودکان از سنین 6 ماه تا 3 سال آنرا تجربه می کنند. طیف گسترده ای از علائم ممکن است همزمان با دندان درآوردن رخ دهد. . گاها پدر و مادرها باورهای غلطی در مورد علائم و نشانه های مرتبط با دندان درآوردن دارند. بعضا والدین ابتلاي کودک به بيماري هاي "صرفا همزمان" با رويش دندانهاي شيري را به غلط به درآوردن دندانها نسبت مي دهند. باید توجه داشت كه برخي از علائمي كه به گمان والدين علايم رويش دندان هستند ممکن است نشانه ای از بیماری هاي ديگر باشندكه نياز به پيگيري و درمان خاص خود را داشته باشند ولي به دليل ربط دادن والدين به علايم رويش دندان چشم پوشي شوند. بنابراين باید تمایز بین حقایق و باورهای غلط در ارتباط با دندان درآوردن در این زمینه انجام پذیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی علایم رویش دندان شیرخواران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی تبریز از دیدگاه والدین و روشهاي تسكين درد رويش اعمال شده توسط والدين در سال 1396 بود.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 262 شیرخوار از ده مرکز بهداشتي درماني (مناطق شهرداری) بصورت تصادفی انتخاب گردید. شیرخواران انتخاب شده دارای شرایط ورود به مطالعه بودند. ابتدا فرم رضایت از شرکت در مطالعه توسط والدین کودکان تکمیل گردید. سپس چک لیست توسط والدین تکمیل شد. این چک لیست حاوی سه بخش اطلاعات دموگرافیک، علائم رویش دندان ( عوارض عمومي و عوارض موضعی) و روشهای تسکین درد بود. داده ها توسط نرم افزار 20SPSS و ازمون کای اسکوار و توکی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج
نتایج مطالعه نشان داد که، 6/84 درصد از والدین تمایل به گاز گرفتن را از علائم رویش دندان می دانند، 5/76 درصد از دست دادن اشتها، 8/73 درصد افزایش ترشح بزاق، 70 درصد تب، 3/57 درصد اسهال، 8/55 درصد اختلال خواب و 5/41 درصد بی قراری را از علائم رویش دندان می دانند. همچنین 2/64 درصد از والدین از طریق استفاده از مسکن موضعی، 1/43 درصد با مشاوره با پزشک، 3/42درصد از طریق گاز زدن اجسام سرد و 9/36 درصد از طریق مالش لثه برای کاهش درد علائم رویش دندان کودک خود استفاده می کنند.مادران باور های درست تری نسبت به علائم رویش دندان نسبت به پدران داشتند. سطح تحصیلات و سن والدین و درآمد خانواده تاثیر قابل توجهی در باورهای آنان نداشت.
بحث
مشاهده می گردد که آگاهی والدین در ارتباط با نشانه های دندان درآوردن چندان مطلوب نمی باشد. آگاهی و اموزشهای لازم از نظر پاره ایی از باورهای نادرست نسبت به علائم رویش دندان و روشهای صحیح تسکین درد به والدین و کادر سلامت جامعه داده شود.
کلید واژه
باور والدین، علایم رویش دندان، تسکین درد